Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри благотворителната фотоизложба „Дари живот“

Председателят на Комисията по външна политика и ръководител на българската делегация в ПАСЕ Джема Грозданова бе избрана за заместник-председател на Парламентарната асамблея
22.01.2019
Парламентът прие промени в Закона за защита на личните данни на второ четене
24.01.2019

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри благотворителната фотоизложба „Дари живот“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри благотворителната фотоизложба „Дари живот“. Експозицията има за цел да подкрепи и насърчи донорството в страната, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори. Събитието се организира от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите с председател Антон Кутев съвместно с НПО „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“.
Трябва да върнем живота на хората, нуждаещи се от трансплантация, с всички сили и затова нека бъдем добри и да се обединим, призова председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза, че законодателната институция е съпричастна към каузата на благотворителната инициатива. По думите й е необходимо обществеността да бъде по-добре информирана за последствията и за възможностите на трансплантираните хора да водят нормален начин на живот. Трябва да подадем ръка на организациите, които се борят за това трансплантациите да се осъществяват по-бързо, посочи Цвета Караянчева.
Председателят на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев добави, че донорството е обща кауза и на всички, които изпитват съчувствие към съдбата на болните. Мисията на изложбата е да подпомогнем донорството до такава степен, че то да се увеличи седем пъти и страната ни да стане равноправен член на „Евротрансплант“, каза той и допълни, че загубените животи ще се превърнат в шанс за много други. Антон Кутев благодари на всички парламентарни групи за безрезервното им участие в благородната инициатива.
Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков отчете обединените усилия на народните представители, изпълнителната власт и неправителствените организации за общия им стремеж да се дарява живот. Хората, които имат подобни проблеми, трябва да получат шанса това да се случва в България, заяви той.
С откриването на експозицията стартира кампания за набиране на средства за практическо подпомагане за изграждане на паметници-чешми на донора в няколко български града. Съгласие за реализация на направените дарения до момента са получени от общинските ръководства на Троян, Плевен, Шумен, Велики Преслав, Варна и др.

Source: Новини на Народно събрание