Със звън на хлопатари и танци на кукери в Народното събрание беше представена фотографската изложба „Духът на Сурва“

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна в парламента ученици от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ и от Професионална гимназия по текстил и кожени изделия от София, които активно участват в инициативи на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“
15.01.2019
Парламентът прие единодушно на първо четене законопроекта за социалните услуги
18.01.2019

Със звън на хлопатари и танци на кукери в Народното събрание беше представена фотографската изложба „Духът на Сурва“

Със звън на хлопатари и танци на кукери в Народното събрание беше представена фотографската изложба „Духът на Сурва“. Експозицията, която е по повод предстоящия в края на януари Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, беше открита от председателя на парламента Цвета Караянчева. В изложбата са включени 40 фотографии на Асен Великов, Георги Димитров и Йордан Йорданов Дълес.

Председателят на Народното събрание поздрави авторите на изложбата и посочи, че те са уловили мигове от най-големия и колоритен кукерски фестивал на Балканския полуостров. Фотографиите, включени в експозицията, пресъздават атмосферата на това уникално събитие, на автентичната българска традиция, подчерта Цвета Караянчева. Вярва се, че колкото по-силно удрят чановете на кукерите, толкова повече се очиства земята и злото бяга от нас, отбеляза председателят на парламента и изрази надежда, че с присъствието на кукерите Народното събрание ще се избави от злите сили. Цвета Караянчева покани всички, присъстващи на представянето на изложбата, да посетят Перник по време на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ и да усетят уникалната атмосфера на този празник.

Изложбата „Духът на Сурва“ е събрала емоцията и атмосферата на най-големия фестивал на сурвакарите и кукерите, отбеляза на откриването на експозицията кметът на Перник Вяра Церовска. Магията на Сурва е неповторимо изживяване и си заслужава да бъде почувствана, подчерта тя.

В представянето на изложбата участваха 16 сурвакари от сурвакарските групи на селата Люлин, Драгичево, Мещица, Ярджиловци, Лобош и пернишкия квартал „Бела вода“. Най-младите след тях бяха 3-годишният Николай и 5-годишният Светлозар.

Source: Новини на Народно събрание