В Кюстендил бе открита изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на първата българска конституция

Цяла година Пловдив ще бъде център на духовността, на изкуството и на красотата, отбеляза в Пловдив председателят на парламента Цвета Караянчева на откриването на изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“
12.01.2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна в парламента ученици от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ и от Професионална гимназия по текстил и кожени изделия от София, които активно участват в инициативи на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“
15.01.2019

В Кюстендил бе открита изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на първата българска конституция

В Кюстендил беше открита пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Инициативата за представителната експозиция, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви“. Кюстендил е вторият град в Южна България, на който гостува експозицията.

 

Изложбата откри областният управител Виктор Янев. „За нас е чест да бъдем съорганизатор на това събитие, защото в Учредителното събрание е имало представители и от нашия регион. Сред тях са имената на Григор Караманов, Димитър Любенов, Стефан Границки, Иван Каранов, митрополит Ловчански, Атанас Хранов и др.“, заяви областният управител. Той постави акцент на това, че първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време. Търновската конституция провъзгласява широки граждански права и поставя стабилна основа за новата българска държава. Виктор Янев поздрави председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за прекрасната инициатива и благодари на всички, съдействали за нейното реализиране. 
 

На официалното откриване в Кюстендил присъстваха народният представител Кирил Калфин, кметът на общината Петър Паунов, директорът на ОД на МВР – Кюстендил Елиан Стамболийски, директорът на РДГ – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, председателят на читалище „Братство – 1869“ Иван Андонов, представители на институции, медии и граждани.
 

Изложбата ще гостува до 18 януари 2019 г. Тя може да бъде разгледана в читалище „Братство – 1869“, като входът за нея е свободен.  


Source: Новини на Народно събрание