Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове изслуша министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във връзка с отчета по темите и досиетата, включени в 18-месечната програма на Съвета на ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи на доц. д-р Бони Петрунова голямата награда „Чудесата на България“ в категория „Археолог на годината“
17.12.2018
Малки деца бяха гости на парламента по повод представянето на клип в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми в България
20.12.2018

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове изслуша министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във връзка с отчета по темите и досиетата, включени в 18-месечната програма на Съвета на ЕС

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове изслуша министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във връзка с отчета по темите и досиетата, включени в 18-месечната програма в периода 1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г.

Изключително важно е натрупаният опит по време на Българското председателство да се използва в интерес на страната ни при бъдещи решения на ЕС, заяви по време на изслушването председателят на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

В рамките на дискусията той подчерта, че България подходи с амбиция и с увереност, че може да се справи с това предизвикателство. Част от въпросите, поставени от него, бяха свързани с най-сложните теми и досиета за българското европредседателство, както и с многогодишната финансова рамка на ЕС.

Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова отчете добрата комуникация и координация в председателското трио Естония – България – Австрия. Тя отбеляза, че диалогът с европейските партньори е бил в дух на приемственост и разбирателство. Лиляна Павлова постави акцент и върху темата за Западните Балкани, която отново попадна в общоевропейския дневен ред. Българската администрация свърши отлична работа и експертите доказаха, че са добри професионалисти, добави министърът за Българското европредседателство. По думите й България е наследила от естонското председателство 13 досиета, като е приключила работа по 9 от тях. Като най-сложни теми Лиляна Павлова определи проблемите, свързани с енергийния съюз, с единната европейска система за убежище и с командированите работници.

Заместник-председателят на КЕВКЕФ Ивелина Василева определи Българското председателство на Съвета на ЕС като успех, с който страната ни може да се гордее. Българската администрация доказа, че има капацитет да се справя със сериозни предизвикателства, каза тя и зададе въпрос за изразходените средства по време на председателството в сравнения с другите европейски страни.

Лиляна Павлова определи бюджета на Българското председателство като скромен, като отдаде необходимото значение на обновяването на Националния дворец на културата и резиденция „Бояна“.

Народният представител Петър Петров посочи, че Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС е било на много високо ниво. Той допълни, че България вече е страна с авторитет, която задава дневния ред и е фактор в югоизточното крило на Европейския съюз.

Участие в изслушването взеха и експертите от Обществения съвет към Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Те се обединиха около мнението, че председателството на страната ни е било ефикасно и ефективно. В края на заседанието председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин връчи плакети на Народното събрание Лиляна Павлова и нейния екип с благодарност за свършената работа.

Source: Новини на Народно събрание