Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин беше специален координатор на мисията за наблюдение на изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европ

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС Петър Кънев получи почетен медал за заслуга към дейността на Асамблеята
27.11.2018
Парламентът актуализира енергийната стратегия на Република България до 2020 г.
30.11.2018

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин беше специален координатор на мисията за наблюдение на изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европ

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин беше специален координатор на мисията за наблюдение на изборите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в качеството му на вицепрезидент на Парламентарната асамблея на организацията.
Вторият тур на президентските избори в Грузия се проведе на 28 ноември 2018 г. при избирателна активност 56,23 %.
Независимият кандидат Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия „Грузинска мечта“, стана първата жена-президент на Грузия с резултат 59.52 % от гласовете. Кандидатът на опозицията Григол Вашадзе получи 40.48 % от гласовете.
Според предварителните заключения на ръководената от Кристиан Вигенин наблюдателна мисия изборите са били „конкурентни“, кандидатите са имали възможност да проведат кампанията си свободно.
„Грузинските граждани направиха своя избор. Сега всички проблемни моменти, които сме засегнали в предварителните ни заключения за изборния процес и които ще залегнат във финалния ни доклад, трябва да бъдат решени от властите без отлагане“, заяви Кристиан Вигенин. „Вярвам, че всички имаме една обща цел – да подобрим изборния процес, като по този начин направим демокрацията в страната по-силна. Той изрази надежда, че сега, след месеци на напрегната интензивна кампания и поляризация на обществото, новоизбраният президент няма да пожали сили да осигури обединението на нацията отново“.
„Фактът, че ЦИК избра датата 28 ноември, сряда, разклати до известна степен доверието в тази институция, но не попречи изборният процес да бъде добре организиран. Въпреки че не бяха задължени от закона, повечето национални медии предоставиха безплатно ефирно време на двамата кандидати“, добави още Кристиан Вигенин.

Source: Новини на Народно събрание