Бъдещето на ЕС след 2019 г. – какво предвиждат експертите

За критериите на една обществена поръчка
25.10.2018
Мониторингът за сътрудничество и проверка – приказка за (не)успеха
29.11.2018

Бъдещето на ЕС след 2019 г. – какво предвиждат експертите

Източник: БГНЕС

На събитие, проведено на 23 ноември в Брюксел, експерти от VoteWatch Europe представиха прогнозите си за предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП). В дискусията взеха участие съоснователите на организацията – професорът по политически науки Саймън Хикс и директорът на VoteWatch Europe Дору Франтеску. В настоящата статия ви представяме очертаните от тях основни акценти за бъдещето на Европейския съюз (ЕС):

1) Резултатите на утвърдените партии на следващите избори за Европейски парламент вероятно ще бъдат по-лоши, отколкото предвиждат социологическите проучвания

Последните социологически проучвания сочат, че независимо от загубата на подкрепа, Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д) все пак ще останат най-големите групи в ЕП след изборите догодина.

Източник: Poll of polls

Въпреки това проф. Хикс отбеляза, че големите партии като цяло се представят по-слабо на европейските избори, отколкото проучванията предвиждат. Данните от предишни гласувания очертават тенденция, според която социалдемократическите партии получават по-малка подкрепа дори в случаите, когато са в опозиция в собствените си държави. От друга страна, крайно десните и зелените партии обичайно събират повече гласове на изборите за ЕП, което увеличава вероятността за силно фрагментиран парламент през 2019 г. 

2) Успехът на процеса по избор на председател на бъдещата Европейска комисия (ЕК) ще зависи в по-голяма степен от отразяването в националните медии, а не от политическите игри в Брюксел

По-малко от година преди изборите за ЕП, политическите групи са в процес на номиниране на т. нар. Spitzenkandidat, или водещ кандидат за председател на Европейската комисия. Без да е формално разписана, процедурата (Spitzenkandidaten process), по която беше избран настоящият председател Жан Клод Юнкер, предвиждаше най-голямата група в ЕП да излъчи и председателя на Комисията.

Вниманието на националните медии към процедурата ще има ключова роля за избора на Spitzenkandidat. Това мнение се сподели от експертите, участвали в дискусията, като според тях по-малко значение ще има броят политически групи, издигащи конкретна кандидатура.

Те посочиха, че Европейският съвет* по-трудно може да пренебрегне процеса по избор на водещ кандидат, ако към него е насочено значително медийно (и обществено) внимание. За пример в това отношение се дава информираността сред германците за процедурата през 2014 г., която допринася за решението на Ангела Меркел да подкрепи Юнкер, въпреки първоначалното й неодобрение.

3) Кандидатурата на Манфред Вебер за председател на ЕК може да срещне сериозна съпротива от по-прогресивно ориентираните

Притесненията относно липсата на опит на Манфред Вебер може би са преувеличени, тъй като водещият кандидат на ЕНП ще има възможност да докаже способностите си по време на кампанията. Проф. Хикс отбеляза, че едва ли германското правителство ще оттегли подкрепата си за Вебер. Не се очаква и неговата националност да е спънка, след като тя не попречи на голямото мнозинство от делегати на ЕНП да го подкрепят на конгреса на партията. Все пак левите правителства в някои южноевропейски страни може да създават проблеми за Вебер.

По-прогресивните групи в Европейския парламент също се очаква да причиняват главоболия на кандидата на ЕНП заради неговите силно консервативни убеждения. Това може да доведе до създаването на анти-Вебер коалиция в Парламента (АЛДЕ, С&Д и Зелени/Европейски свободен алианс).

4) Резултатите от изборите за Европейски парламент ще окажат различно влияние върху провежданите политики

Това мнение изрази Дору Франтеску, давайки пример със специфични политики. Според експертите от VoteWatch Europe мнозинството от бъдещите членове на ЕП се очаква да продължат да подкрепят сключването на споразумения за свободна търговия. Одобрението за включване на механизми за уреждане на спорове в тях ще намалява, поради засилващото се влияние на крайно десните партии.   

5) Брекзит: параметрите на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство ще се променят след оставката на Тереза Мей

Според проф. Хикс в крайна сметка Тереза Мей ще успее да убеди английския парламент да гласува споразумението за Брекзит и така Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29-и март 2019 г.

Бъдещето на търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство обаче ще зависи от наследника на Мей начело на Консервативната партия, който може да има различни от заявените от нея приоритети (например по отношение свободното движение на хора, което беше ключово за настоящия кабинет).

Източник: 5 takeaways from our special event with Prof. Simon Hix


* Според чл. 17, пар. 7 на Договора за Европейски съюз “като се вземат предвид изборите за Европейски парламент и след провеждане на съответни консултации, Европейският съвет, като действа с квалифицирано мнозинство предлага на Европейския парламент кандидат за длъжността председател на Комисията…”