България получи високи оценки за Председателството на Съвета на ЕС по време на Председателския КОСАК във Виена

Парламентът ратифицира споразумението с Международната банка за възстановяване и развитие за консултантски услуги по тол системата
06.07.2018
Председателят на Групата за приятелство България – Израел ген. Константин Попов и народният представител Полина Христова, член на групата, са на посещение в Кнесета на Израел
10.07.2018

България получи високи оценки за Председателството на Съвета на ЕС по време на Председателския КОСАК във Виена

България получи високи оценки за постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в рамките на Срещата на председателите на КОСАК във Виена. Конференцията е начало на парламентарното измерение на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, където Народното събрание на България се представлява от Ивелина Василева – заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ).
Тема на първата сесия от Председателския КОСАК във Виена бяха приоритетите на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, представени от Каролине Едщадлер – държавен секретар във Федералното министерство на вътрешните работи. Втората сесия беше посветена на бъдещето и перспективите за Европейския съюз, като ключови говорители бяха Франс Тимерманс – първи заместник-председател на Европейската комисия и г-жа Марийд Макгинес – първи заместник-председател на Европейския парламент.
В своето изказване Ивелина Василева изрази подкрепа за програмата и приоритетите на Австрийското председателство. Тя постави акцент върху европейската перспектива за Западните Балкани, подчертавайки, че през изминалите шест месеца, в рамките на Българското председателство, по този въпрос е направено много. България оценява факта, че работата ще продължи и по време на Австрийското председателство, каза заместник-председателят на КЕВКЕФ.
Ивелина Василева приветства постигнатото от Работната група по субсидиарност и пропорционалност, председателствана от Франс Тимерманс. Тя отбеляза, че очаква и доклада, който ще бъде представен от работната група.

Source: Новини на Народно събрание