Законопроект с краткосрочните и неотложни мерки, които трябва да гарантират по-доброто и сигурно провеждане на спортни мероприятия, беше внесен в Народното събрание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави носителите на наградите от 11-ото поредно издание на инициативата „Лекарите, на които вярваме”
04.07.2018
България получи високи оценки за Председателството на Съвета на ЕС по време на Председателския КОСАК във Виена
09.07.2018

Законопроект с краткосрочните и неотложни мерки, които трябва да гарантират по-доброто и сигурно провеждане на спортни мероприятия, беше внесен в Народното събрание

Председателите на парламентарните комисии по въпросите на децата, младежта и спорта и по вътрешна сигурност и обществен ред Славчо Атанасов и Цветан Цветанов бяха първите, които подписаха проекта за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Законопроектът е изготвен от работна група, в която са участвали депутати от всички парламентарни групи, представители на министерствата на младежта и спорта и на вътрешните работи, както и на футболните клубове.
Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов подчерта пред представителите на медиите, че законопроектът предвижда въвеждане на спешни мерки, които е наложително да бъдат регламентирани преди началото на футболния шампионат на 20 юли. Работната група ще продължи своята работа и ще подготви нов закон за спортното и футболното хулиганство, който се очаква да бъде приет от Народното събрание до края на тази или в началото на следващата година, уточни той.
Това са краткосрочните, неотложни мерки, които трябва да бъдат предприети преди началото на футболното първенство, за да имаме база, която да гарантира по-доброто и сигурно провеждане на спортните мероприятия, отбеляза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Когато говорим за футболно хулиганство, за засилване на мерките за недопускане на рискове при провеждането на спортни мероприятия, на първо място трябва да се търси политически консенсус, но изключително важен е диалогът с представителите на футболните агитки и спортната общественост, посочи той. Ако не бъде изграден този мост на диалог, няма как да се приложат каквито и да било административни или наказателни мерки, добави Цветан Цветанов.
С краткосрочните мерки се въвежда възможността при наличие на достатъчно доказателства, включително и от видеонаблюдение, при извършване на престъпление полицейският началник да може да издаде постановление, с което да се ограничи възможността на спортното събитие да присъства лице, което застрашава живота и здравето на другите, подчерта Цветан Цветанов. Според него тази възможност ще повиши ефективността и ще позволи да се реагира много по-адекватно.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред изрази надежда законопроектът да бъде обсъден в конструктивен тон и по него да бъде постигнат пълен политически консенсус. Футболното хулиганство по никакъв начин не трябва да бъде политически обвързано, заяви Цветан Цветанов.
Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева отбелязаха, че техните ведомства подкрепят законопроекта и са готови да продължат да работят съвместно с народните представители при подготовката на изцяло нов закон.

Source: Новини на Народно събрание