Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с председателя на Германския Бундестаг Волфганг Шойбле

02.07.2018
Възможностите за развитие на парламентарния обмен, икономическите и търговските отношения между България и Виетнам бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепремиера на Виетнам Фам Бин Мин
04.07.2018

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с председателя на Германския Бундестаг Волфганг Шойбле

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна в Берлин с председателя на Германския Бундестаг Волфганг Шойбле. Двамата обсъдиха политическата ситуация в Европа.
В рамките на срещата председателят на Бундестага определи Българското председателство като успешно, а неговия основен приоритет – Западните Балкани, като изключително продуктивен. Цветан Цветанов и председателят Волфганг Шойбле се обединиха около мнението, че ЕС не трябва да се дели на изток, запад, север или юг, а да се търси единство, което ще помогне на Съюза в бъдеще ефективно да отговори на предизвикателствата пред него. Според тях очертаването на ясна европейска перспектива пред Западните Балкани ще допринесе значително в ограничаването на влиянието от трети страни в региона.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отбеляза, че по време на Българското председателство бяха приети процедурните правила за работата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол от страна на ЕП и националните парламенти. В тази връзка Цветан Цветанов благодари чрез Волфганг Шойбле на депутатите от Бундестага, които заедно с представителите на още 8 страни първоначално бяха изразили резерви относно процедурните правила, но впоследствие участваха активно в политическия диалог и правилата бяха приети с пълен консенсус.
Цветан Цветанов обсъди с председателя на Бундестага и предстоящите догодина европейски избори. Двамата изразиха обща позиция, че темата „миграция“ ще бъде основен акцент в европейските политики. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред сподели удовлетвореността си от приключилите разговори между ХДС и ХСС, в които като представител на ХДС и безспорен авторитет Волфганг Шойбле е взел дейно участие.
В края на срещата Шойбле предаде на Цветан Цветанов своите поздрави към министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Source: Новини на Народно събрание