Западните Балкани и киберсигурността бяха основни теми на 82-рото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна в пленарната зала на българския парламент участниците в 82-ото заседание ЕП – Конгрес на САЩ
29.06.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изказва дълбоки съболезнования към семейството и близките на Божидар Димитров
01.07.2018

Западните Балкани и киберсигурността бяха основни теми на 82-рото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов

Западните Балкани и киберсигурността бяха основни теми на 82-рото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов пред журналисти.
Цветан Цветанов, председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и съпредседателите на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер и Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на САЩ, дадоха изявления за медиите в Народното събрание. Българският парламент е домакин на 82-ото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ – трансатлантически диалог между законодателите на 29 и 30 юни 2018 г.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов отбеляза, че България за първи път, като председателстваща Съвета на ЕС, е символичният домакин на подобен формат, на този диалог, който се води между Европейския парламент и Конгреса на САЩ. Най-развитите демократични общества са ЕС и САЩ и точно затова трябва да бъдем подготвени за потенциалните заплахи и предизвикателствата, които има днес по отношение на киберсигурността, подчерта Цветан Цветанов. Той отбеляза, че в първия панел, на който са присъствали само представителите на ЕП и на Конгреса на САЩ, е  обсъждана  политическата ситуация и диалогът ЕС – САЩ.
Впечатлен съм от изградените приятелски отношения, от искреността и доверието и съм убеден, че това е подходът, с който трябва да дадем посланието за повече Америка в Европа и повече Европа в Америка, подчерта той. По думите му сред обсъжданите теми са били и потенциалните заплахи от трети страни. Русия и Китай са едни от основни потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и  фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахиа, заяви Цветан Цветанов.
Съпредседателят на трансатлантическия диалог евродепутатът Кристиан Елер благодари от името на ЕП на Българското председателство и на българския парламент, които са домакини на този форум. По думите му той е най-дългият формат между двете страни на Атлантика и дава парламентарния ъгъл на трансатлантическите отношения. Ние сме в София, която е столица на Българското председателство,  България сега води Европа във всички отношения, измерения и по всички теми, включително и трансатлантическата, подчерта Кристиан Елер.
Той информира, че на срещата са били обсъдени различни и по-общи политически въпроси, но и по-конкретни, като киберсигурността и свързаната с нея заплаха от страна на Русия, опитите за намеса чрез социалните медии и в социалните медии, опитите за намеса в демократичните избори както в Европа, така и от другата страна на океана. Макар че по някои икономически и политически въпроси ЕС и САЩ са на различни мнения, по отношения на основните си оставаме братя по оръжие и това се вижда много ясно от този формат, заяви той.
Друг много важен аспект, който Българското председателство представи чрез приоритетите си  и успя да постави високо в дневния ред не само за ЕС, но и за САЩ, са Западните Балкани, посочи Кристиан Елер. Благодарни сме на нашите колеги от САЩ, че те съзряха важността на тази тема, допълни той. По думите му това е изключително важна тема, която българските парламентаристи са включили и в трансатлантическия законодателен диалог.
Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на САЩ, отбеляза, че на срещата са били дискутирани въпроси от ключова важност, свързани не само с Европа и САЩ, но и със Западните Балкани. Отношенията между депутатите от Конгреса на САЩ и нашите колеги в Европа винаги са били стабилни и силни и ще продължават да бъдат такива, допълни още Марио Диаз Баларт.
Днешната среща е седмата от Парламентарното измерение на Българското председателство, подчерта пред журналистите председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя посочи три акцента от дискусиите на форума. Обсъдихме необходимостта от силно стратегическо партньорство между Европейския съюз и САЩ, политическия и икономическия напредък в региона на Западните Балкани, за което Българското председателство направи много, както и това, че от гледна точка на търговията и икономиката ЕС и САЩ имат най-големия стокообмен в света, отбеляза Джема Грозданова.
Основният извод, до който достигнахме по темата Западни Балкани беше, че ЕС няма как да постигне цялостен напредък дори с подкрепата на голяма Европа, без подкрепата и координацията със САЩ, допълни тя.

Source: Новини на Народно събрание