България и Чехия имат общи възгледи, че Европа трябва да се развива на една скорост, заявиха председателите на парламентите на двете страни Цвета Караянчева и Радек Вондрачек след срещата си в Народното събрание

Парламентът прие нов закон за киберсигурността на първо четене
27.06.2018
По време на своето председателство България отново постави Западните Балкани във фокуса на Европа, заяви Цветан Цветанов пред участниците в 82-ото междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ
29.06.2018

България и Чехия имат общи възгледи, че Европа трябва да се развива на една скорост, заявиха председателите на парламентите на двете страни Цвета Караянчева и Радек Вондрачек след срещата си в Народното събрание

България и Чехия имат общи възгледи, че Европа трябва да се развива на една скорост. Това заявиха председателите на парламентите на двете страни Цвета Караянчева и Радек Вондрачек след срещата си в Народното събрание. Председателят на Камарата на депутатите на Чешката република Радек Вондрачек е на еднодневно официално посещение в София.

Между парламентите на България и Чехия има много добри връзки, които се определят от ползотворното сътрудничество между различните парламентарни комисии и Групите за приятелство, отбеляза на срещата председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя подчерта, че от тези интензивни контакти могат да произтекат много добри резултати.

Председателят на българския парламент информира своя колега за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Цвета Караянчева благодари на госта за активното участие на чешките парламентаристи във форумите от Парламентарното измерение на българското председателство и подчерта, че законодателните инициативи и темите, които са били обсъдени през изминалите шест месеца, са много важни за ЕС.

Председателят на Камарата на депутатите на Чешката република Радек Вондрачек подчерта, че сътрудничеството и политическият диалог между двете законодателни институции са важни и трябва да се положат усилия за задълбочаване на междупарламентарните контакти. Цвета Караянчева и Радек Вондрачек се ангажираха да съдействат за по-интензивно сътрудничество между парламентарните комисии и групите за приятелство България – Чехия.

Чехия оценява Българското председателство на Съвета на ЕС много позитивно, заяви председателят на Камарата на депутатите на Чешката република. Той подчерта, че през изминалите месеци е имало място за много разумен диалог по всички ключови за ЕС теми.

За нас са важни темите за кохезионната политика, селскостопанската политика и политиката за разширяване на Съюза със страните от Западните Балкани, което е задължително условие за гарантиране на сигурността в целия регион, посочи Цвета Караянчева.

Тези теми са важни и за нас и се радвам, че по тях възгледите ни са сходни и работим в една посока, като изразявам и мнението на страните от Вишеградската четворка, добави той.

Председателят на Народното събрание подчерта, че е било много важно да бъде изведена на преден план темата за евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, защото тяхната сигурност означава сигурност за цяла Европа. Надяваме се скоро да изпратим ясен сигнал на тези страни, че могат да разчитат на нас, заяви Радек Вондрачек.

Председателят на Камарата на депутатите на Чешката република беше приветстван в пленарната зала на Народното събрание. След това двамата председатели присъстваха на официална церемония пред паметника на “Незнайния воин”, където беше поднесен венец.
В рамките на визитата на председателя на чешкия парламент са предвидени срещи с президента на Република България Румен Радев, със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Source: Новини на Народно събрание