Българското председателство на Съвета на ЕС и неговото парламентарно измерение са истински успех, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приветства тази вечер участниците в Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз
18.06.2018
Меморандум за сътрудничество между групите за приятелство в парламентите на България и Армения беше подписан в Народното събрание
20.06.2018

Българското председателство на Съвета на ЕС и неговото парламентарно измерение са истински успех, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс

Българското председателство на Съвета на ЕС и неговото парламентарно измерение са истински успех, заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс на пресконференция след пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София. Форумът беше заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство.

Проведените обсъждания на срещата според Франс Тимерманс дават възможност да се надгражда и са важна стъпка за повишаването на ролята на националните парламенти в процеса на взимане на решения в ЕС. Без участието на националните парламенти ще бъде трудно да се изгради подкрепа в държавите-членки за политиките, които се изработват в рамките на ЕС, заяви той. Предизвикателство за нас европейците е да покажем, че сме обединени, подчерта Франс Тимерманс и допълни, че днешното заседание е било ключов момент.

България е една от страните, които показаха огромна солидарност, отговорност и решимост по отношение на проблема с миграцията, посочи първият заместник-председател на ЕК.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин съобщи, че във финалния документ на форума са отразени българските позиции, които миналата година са приети като ориентири. По думите му в документа на представителите на националните парламенти езикът по отношение на разширяването и ангажирането на ЕС със Западните Балкани звучи по-позитивно от Софийската декларация. Това ни дава основание да смятаме, че от май насам сме надградили и сме насочили в още по-голяма степен фокуса на вниманието на европейските страни и институции, подчерта той. По думите му делегатите категорично са застанали зад европейската перспектива на Западните Балкани.

И австрийските представители, и Хърватия, и Румъния потвърдиха, че и за тях  това остава водещ приоритет и ще продължи надграждане, в което ние активно ще участваме, подчерта Кристиан Вигенин.

С не малко спорове стигнахме до текст, че новите предизвикателства и задачи пред ЕС няма и не трябва да бъдат финансирани за сметка на кохезионната политика, посочи председателят на Комисията по европейските въпроси. Основата, на която стъпваме от тази среща е много важна за дебатите, които предстоят на европейско равнище и между страните-членки, допълни той. Обединихме се и около това, че в следващия период кохезионната политика трябва да преодолее някои от съществуващите проблеми и недостатъци, съобщи Кристиан Вигенин.

В срещата участваха 250 парламентаристи, бяха направени над 120 изказвания, като всяко съдържаше свое послание.

Source: Новини на Народно събрание