Българското председателство на ЕС ще се запомни с думите бъдеще, шанс, европейска перспектива, свързаност на Балканите, заяви Екатерина Захариева на пленарната среща на КОСАК

Със среща на Председателската тройка започна заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС в София
17.06.2018
Само ако работим заедно по въпроси, които не могат да се решат от отделните държави-членки, ще получим подкрепата на европейското общество, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс
19.06.2018

Българското председателство на ЕС ще се запомни с думите бъдеще, шанс, европейска перспектива, свързаност на Балканите, заяви Екатерина Захариева на пленарната среща на КОСАК

Българското председателство на Съвета на ЕС ще се запомни с думите бъдеще, шанс, европейска перспектива, свързаност на Балканите. Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред участниците в пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София. Форумът е заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство.

Екатерина Захариева беше ключов говорител по темата „Интеграция и свързаност на Западните Балкани – нов стимул за политиката на разширяване на ЕС“.

Аз твърдо вярвам, че рецептата за сигурен и стабилен ЕС включва и сигурни и стабилни Балкани, заяви Екатерина Захариева. Затова и усилията на Българското председателство бяха насочени за отблокиране на процеса, свързан с европейската перспектива на страните от Западните Балкани, посочи тя. По отношение на свързаността обаче има още много какво да се направи и неслучайно една от основните теми на Срещата на върха в София беше именно тази, подчерта министърът на външните работи. Тук става дума за свързаност не само във физическия смисъл, но и между бизнеса, младите хора, учените, добави Екатерина Захариева и уточни, че много важна част от свързаността е сигурността, правоохранителните органи, борбата с организираната престъпност и корупцията.

Гордеем се, че успяхме да изведем европейската перспектива на страните от Западните Балкани на преден план в дневния ред на ЕС, подчерта Екатерина Захариева. Българското председателство полага усилия Съветът по общи въпроси тази година да има заключения и да се вземе решение за започване на преговори с Македония, както и позитивен тон и препоръка за Албания, посочи тя. Екатерина Захариева призова представителите на националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят европейския стремеж на гражданите на Македония.

Време е за приятелство, просперитет и помирение оттук насетне това ще следва в нашия регион, заяви Екатерина Михайлова. Тя подчерта, че договорът между България и Македония е дал позитивен тласък в целия регион и посочи, че подкрепата за него сред македонските граждани е около 70 процента.

Министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров отбеляза, че неговата родина минава през дни и седмици, които ще останат в историята. Не можем да променим географията и историята, но може би можем да променим бъдещето си, заяви той и допълни, че точно това е направено вчера с подписването на договора с Гърция, като е инвестирано в приятелство. Донякъде това дължим на подкрепата на българските ни приятели, която ни беше предоставена с контактите и политическото ръководството на премиера Борисов и министър Захариева, каза Никола Димитров и допълни, че Българското председателство е поставило Западните Балкани в светлината на прожекторите. По думите му  миграционната криза през 2015-2016 г. е показала, че сигурността на този регион е неразделна част от общата европейска сигурност.

Ние сме на вратата на НАТО и ЕС от много години и искаме най-после да намерим ключа, за да я отворим, подчерта външният министър на Бившата югославска република Македония. Не искаме утре европейско членство, защото още не сме готови, но искаме достъп до най-добрия инструментариум за реформи и това е процесът на присъединяване, допълни той. Апелирам към вас за помощ, за да използваме тази историческа възможност, която създадохме, каза външният министър. Никола Димитров информира, че след края на лятото ще се проведе референдум, а днес правителството е приело проектозакон за ратифициране на името и за стратегическо партньорство с Атина.

Председателят на Комисията по европейски въпроси на хърватския парламент Домагой Милошевич благодари на Българското председателство, че е върнало вниманието върху Западните Балкани и политиките за разширяване. Той заяви, че през първата половина на 2020 г. Хърватия ще бъде председател на Съвета на ЕС и със сигурност това ще бъде и сред нейните приоритети. Свързаността не трябва да замести разширяването, подчерта  Домагой Милошевич. Той посочи три големи предизвикателства пред ЕС – външна миграция, вътрешна миграция и социално-икономическо развитие.

Нашата обща цел трябва да бъде членство в ЕС за Западните Балкани, разбира се, основано на изпълнение на критериите, заяви председателят на Комисията по европейски въпроси на хърватския парламент. Колкото по-скоро тези страни се присъединят към нас, толкова по-добре не само за източната част на Съюза, но и за целия Съюз, допълни той. Ако сме съгласни, че интеграцията и свързаността на тези страни  е важна за нас, тогава не трябва да се поколебаем да им окажем подкрепа както финансово, така и институционално и с инфраструктура, отбеляза Домагой Милошевич. По думите му процесът за присъединяване и членството не са цел сами по себе си, те са средство да се изградят силни икономики и институции и този процес не спира след присъединяването, а точно обратно.

Source: Новини на Народно събрание