Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ по време на официалното си посещение в страната

България ще продължи да оказва последователна подкрепа на Грузия в процеса на политическото й асоцииране и икономическа интеграция с ЕС, заяви председателят на НС Цвета Караянчева на срещата си с първия вицепремиер и министър на външните работи Михеил Джанелидзе
11.06.2018
Парламентът почете с едноминутно мълчание загиналите пилоти при инцидента с хеликоптер Ми-17 край Пловдив
13.06.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ по време на официалното си посещение в страната

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ по време на официалното си посещение в страната. В срещата участваха и представителите на българската парламентарната делегация – председателят на Групата за приятелство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов,  Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.
Цвета Караянчева изрази от името на българските парламентаристи почит и уважение към дейността на грузинския Патриарх и ролята му на пазител на християнските ценности в обществото. Тя подчерта ценния принос на Патриарх Илия ІІ за укрепването на християнството и на мира.
Предайте на българския народ, че Бог е с Вас и Бог ще Ви помага, отбеляза Негово Светейшество Илия ІІ и подчерта много добрите отношения с Българския патриарх и с Българската православна църква. Той припомни, че грузинските братя Бакуриани са основали Бачковския манастир.
Политиците трябва да работят и да решават всички важни и актуални теми в диалог, на масата на преговорите, а Вие – духовните отци, да бдите над нашите народи, подчерта Цвета Караянчева.
По време на срещата бе отбелязано ползотворното партньорство между двете църкви, което е исторически обусловено. Българската православна църква и Грузинската православна църква поддържат топли и традиционно добри връзки, бе споделено по време на разговора. Двамата потвърдиха, че в трудните за България и Грузия години на преход църквите винаги са били упование за народите ни.

Source: Новини на Народно събрание