Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе подписаха Споразумение за партньорство между парламента на Грузия и Народното събрание на Република България

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с представители на българската общност в Грузи
10.06.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ по време на официалното си посещение в страната
12.06.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе подписаха Споразумение за партньорство между парламента на Грузия и Народното събрание на Република България

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе подписаха Споразумение за партньорство между парламента на Грузия и Народното събрание на Република България. Това стана в рамките на двудневното посещение на българска парламентарна делегация в Грузия.

Според документа двете страни ще се стремят към стратегическа координация с цел да се засили по-нататъшната интеграция на Грузия в европейските и евроатлантическите структури. България и Грузия се договориха за провеждане на редовни двустранни срещи между председателите на двата парламента; за сътрудничество за укрепване на институционалните способности на двата парламента; за редовни консултации между парламентарните комисии и по-специално тези, работещи в областта на външните работи, европейските въпроси, отбраната и сигурността и икономиката. Също така между двата парламента ще се осъществява взаимен обмен на информация за приетите закони в областта на европейското и международното сътрудничество.

Разширяването на парламентарните връзки беше сред основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе, по чиято покана българската парламентарна делегация е в Тбилиси.

Двамата дадоха висока оценка на интензивния политически диалог и отличното състояние на двустранните отношения между България и Грузия. Общо бе мнението, че парламентите на двете страни са силно заинтересовани от задълбочаване на парламентарното сътрудничество и контактите между постоянните комисии.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз даде допълнителни възможности за задълбочаване на нашите отношения, отбеляза Цвета Караянчева. В този контекст тя още веднъж потвърди категоричната подкрепа на България за европейския и евроатлантическия избор на грузинския народ. Председателят на парламента допълни, че страната ни високо оценява факта, че в приетата тази година нова Конституция на Грузия желанието за членство в ЕС и НАТО бе изрично записано като гаранция за необратимостта на стратегическия избор на страната.

Цвета Караянчева изрази и пълната подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници и на стратегическия избор на грузинския народ.

Иракли Кобахидзе благодари за подкрепата, която България оказва на Грузия по пътя й към европейската интеграция. Той запозна българските парламентаристи с реформите, които се провеждат в страната, и изрази увереност, че споразумението между двата парламента ще допринесе допълнително за изпълнение на стратегическите цели на грузинците – членството в ЕС и НАТО.

В сградата на грузинския парламент българските депутати разгледаха и изложбата „Светлината на буквите“, която е организирана от Културния институт към българското министерство на външните работи в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В състава на парламентарната делегация са председателят на Групата за приятелство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов,  Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.

Source: Новини на Народно събрание