Грузия е един от основните партньори на Република България в региона, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на среща с президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с представители на българската общност в Грузи
10.06.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия ІІ по време на официалното си посещение в страната
12.06.2018

Грузия е един от основните партньори на Република България в региона, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на среща с президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили

Грузия е един от основните партньори на Република България в региона, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на среща с президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили. Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Тбилиси. В състава на делегация са председателят на Групата за приятелство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов,  Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.

Цвета Караянчева отбеляза, че двете страни поддържат отлични двустранни отношения и водят интензивен политически диалог. България подкрепя активно и традиционно външнополитическите приоритети на Грузия за европейска и евроатлантическа перспектива, подчерта тя и припомни, че страната ни бе една от първите държави-членки на ЕС, която ратифицира Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС. През декември 2015 г. България и Грузия подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическа интеграция за срок от три години с автоматично продължаване с последователни периоди от по три години.

Председателят на парламента поздрави президента на Грузия по повод 100-годишнината от обявяването на Първата демократична грузинска република. Цвета Караянчева заяви, че България подкрепя териториалната цялост и суверенитет на Грузия в международно признатите й граници.

Председателят на Народното събрание изрази задоволство от ефективното прилагане на безвизовия режим за краткосрочни пътувания между ЕС и Грузия от март 2017 г. Тя припомни, че докладчик в Европейския парламент по въпроса за визовата либерализация беше българският евродепутат Мария Габриел, която днес е еврокомисар по цифровото общество и цифровата икономика.

Възможностите за задълбочаване на икономическите връзки между двете страни също бяха сред темите на разговора. Отбелязано беше, че  България е сред първите десет търговски партньори на Грузия, но все още реализираната търговия е далеч под потенциала си. Цвета Караянчева и Гиорги Маргвелашвили се обединиха около извода, че тласък на контактите във всички области би дало откриването на директни редовни полети между България и Грузия.

Двамата обсъдиха и ползотворното партньорство в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Те определиха организацията като институция с важно значение за осигуряването на политическа рамка за гарантирането на общите приоритети по отношение на устойчивото развитие на региона, неговата енергийна и транспортна сигурност.

Сред темите на разговора беше и сътрудничеството в областта на културата, образованието и науката. Цвета Караянчева припомни, че през април 2012 г. е подписан Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  В СУ „Св. Кл. Охридски“ има специалност „Кавказология“, предлагаща изучаването на грузински език.

Source: Новини на Народно събрание