Парламентът даде мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене"

Парламентът ратифицира Протокола за предварително изпълнение на Споразумението относно Единния патентен съд
06.06.2018
Парламентът даде "зелена светлина" за закупуване на нова бойна техника
08.06.2018

Парламентът даде мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене"

Парламентът даде мандат на министъра на енергетиката за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Решението беше взето със 172 гласа „за“, 14 „против“ и 2-ма въздържали се. Вносители са ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Министърът следва да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване, да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31 октомври 2018 г.

Депутатите препоръчаха на Министерския съвет да предприеме действия за отмяна на решението си от 29 март 2012 г. относно строителството на централата.

Със 74 гласа „за“, 40 „против“ и 81 въздържали се парламентът отхвърли проекторешението на „БСП за България“ за отмяна на мораториума, гласуван от Народното събрание на 29 март 2012 г., върху строителството на АЕЦ „Белене“.

Source: Новини на Народно събрание