Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Околчица

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата на България
01.06.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на Празника на розата в Казанлък
03.06.2018

Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Околчица

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха на връх Околчица във всенародното поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Председателят на парламента се включи в традиционния поход до върха, който тръгна рано сутринта от село Паволче. На честването бяха българите, които преди седмица тръгнаха „По стъпките на Ботевата чета“.
Председателят на парламента прие рапорта на началника на почетния караул и произнесе слово по повод 142-та годишнина от подвига на Ботев и неговите четници.
Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, защото живеем в свят, изпълнен с вражди и размирици и продължаваме да се борим за справедливо обществено устройство и нов световен ред, заяви Цвета Караянчева. Сега повече от всякога са ни нужни разум и помирение, нужни са ни силни водачи и светли примери, допълни тя.
Трябва да помним нашите герои, загинали за свободата на България, заради които днес сме тук, и да помним веруюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си, че има право да бъде пръв сред равни и няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни, отбеляза в словото си председателят на парламента.
Ботев ни научи, че няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от плещите си в името на свободата, посочи председателят на Народното събрание. Няма друга личност в духовния пантеон на нацията, която да изпълва с такова съдържание думите робство и свобода, любов и омраза, добави Цвета Караянчева. По думите й делата му са нравствен пътеводител и опора за нас. И днес словата му звучат като да са писани в сегашно време и нямат равни по въздействие, посочи тя.
Председателят на парламента отбеляза, че тачим Ботев като месия, като мислител и революционер, патриот и хуманист, борeц за народовластие,  за равенство и братство. Ботев се е превърнал в пример и мерило за кураж, за дълг и върховна саможертва, подчерта Цвета Караянчева.
Врачанският митрополит Григорий отслужи молебен за България. Пред паметника на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Source: Новини на Народно събрание