Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Българска парламентарна делегация оцени високо подготовката на Черна гора за присъединяване към Евросъюза
31.05.2018
Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Околчица
02.06.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Председателят на парламента прие строя и поздрави участващите в зарята представителни части на Българската армия и ученически отряди от учебни заведения в град Кърджали.
И днес няма пример, по-неоспорим от ботевата безмерна, всепоглъщаща любов към Отечеството, заяви Цвета Караянчева пред присъстващите на честването.
Председателят на парламента подчерта, че да се говори за Ботевата смърт е непосилно. Цвета Караянчева отбеляза, че ботевото житие, поезия, подвиг и гибел вдъхновяват стотици негови съратници и следовници, преминали през пламъците на въстанията и войните за национално освобождение, независимо от превратностите на съдбата и капризите на историята, независимо от подемите и погромите, от размириците и революциите, 170 години след рождението на великия поет и революционер, песните му, превърнали се в символ на стремежа на народа ни за свобода и независимост, продължават да се носят от Дунав до Бяло море и да будят съкровен трепет във всяко българско сърце, заяви тя.
Ботев носеше душа на поет, комуто бе съдено да се роди и да погине в метежна епоха и той замени перото със сабя, а своята лира превърна в бойна тръба, посочи председателят на Народното събрание.
На тържественото отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни в Кърджали присъстваха депутати, представители на местната власт, военни и множество граждани на Кърджали.

Source: Новини на Народно събрание