Кристиан Вигенин участва в откриването на изложба в Милано за спасяването на българските евреи

Българска парламентарна делегация оцени високо подготовката на Черна гора за присъединяване към Евросъюза
31.05.2018
Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Околчица
02.06.2018

Кристиан Вигенин участва в откриването на изложба в Милано за спасяването на българските евреи

Един от най-престижните музеи в Милано Палацо Муриджа стана домакин на българската изложба „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България 1940-1944“. Събитието се проведе под патронажа на най-големите еврейски асоциации и организации в Италия като Съюза на еврейските общности в Италия (UCEI), Gariwo, Съюза на еврейските общности в Милано (CEM) и Съюза на еврейските жени в Италия (ADEI).

В откриването на изложбата се включиха зам.-кмета по културата на община Милано Филипо Дел Корно, а към събралите се представители на икономическия, политическия и културния елит на Милано се обърнаха Габриеле Нисим, автор на посветената на делото на Димитър Пешев книга „Човекът, който спря Хитлер“, директорът на всички музеи в Милано Де Салси, президентът на еврейската общност в Милано Мило Хасбани и авторът на изложбата проф. Албена Танева. Трогателен разказ за спомените си от периода на Втората световна война в България сподели проф. Хени Лорер. Тя направи паралел между „Ад“ на Данте и Холокоста, определяйки го метафорично като Десетия кръг на Ада.

Като представител на Народното събрание в откриването на изложбата участва и Кристиан Вигенин, председател на парламентарната Група за приятелство България-Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. В своето приветствие към събралите се гости, генералният консул на Република България в Милано Росен Руфев припомни, че Италия става първата страна в Европа, която отдава почит на българския парламентарист Димитър Пешев със специално събитие, организирано в италианския парламент.

Представянето на изложбата „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България 1940-1944“ е част от културния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС, в контекста на отбелязването на 75-тата годишнина от спасяването на българските евреи.

В рамките на инициативата Габриеле Нисим организира посещение в Градината на праведниците в Милано, в която през 2013-та година е посадено дървото, посветено на Димитър Пешев. Кристиан Вигенин приветства идеята и пое ангажимент да обсъди възможността подобна Градина на праведниците, посветена на хора, борили се с различни прояви на геноцид по целия свят, да бъде създадена и в България.

Source: Новини на Народно събрание