Българска парламентарна делегация оцени високо подготовката на Черна гора за присъединяване към Евросъюза

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов участва в седмата летателна тренировка „Тракийски орел“
29.05.2018
В навечерието на 2 юни Цвета Караянчева, която е председател на инициативния комитет за честване на 170 години от рождението на Христо Ботев, подари на всеки депутат календар с неговия лик
01.06.2018

Българска парламентарна делегация оцени високо подготовката на Черна гора за присъединяване към Евросъюза

Делегация на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание, водена от председателя Кристиан Вигенин, посети Подгорица по покана на Скупщината на Черна гора. „Посещението се провежда дни след Срещата на върха за Западните Балкани в София, за да покаже нашия продължаващ ангажимент към региона и за да отбележи лидерството на Черна гора в подготовката за присъединяване“, подчерта председателят на КЕВКЕФ в поредицата срещи с външния министър Сърджан Дарманович, с новия главен преговарящ Александър Дърлевич, както и с членовете на комисиите по европейска интеграция и по външна политика, водени съответно от Адриян Вуксанович и Андрия Николич.

Домакините оцениха високо усилията на България да внесе нова динамика в предприсъединителния процес и подчертаха, че срещата в София е постигнала възможното на този етап. Беше изразено очакване всяка страна да бъде оценявана по нейния индивидуален напредък, а не да се върви към „пакетиране“, което за Черна гора би означавало да изчаква изоставащите в процеса страни. В същото време представителите и на изпълнителната, и на законодателната власт заявиха разбирането си, че ключови за членството ще бъдат вътрешните реформи и навременното изпълнение на поетите ангажиментите.

Кристиан Вигенин увери черногорските партньори, че България ще продължи да работи активно по темата Западни Балкани след края на нейното председателство, като разчита и на това, че и през 2019 г., и през 2020 г. има страна от Югоизточна Европа начело на Съвета на ЕС – съответно Румъния и Хърватия. „Сериозен принос на срещата в София са конкретните ангажименти по отношение на подкрепата за реформи в шестте страни от региона, както и за свързаността помежду им и със съседните страни-членки на Европейския съюз. Тези ангажименти не трябва да останат само лозунги и обещания, а бързо да намерят реализация и да бъде планирано тяхното финансово обезпечаване, включително в следващия европейски бюджет за периода 2021-2027“, добави председателят на КЕВКЕФ. Той информира домакините, че в средата на юни предстои най-голямото събитие от парламентарното измерение на Българското председателство – пленарна среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на страните-членки на ЕС (КОСАК) – като една от ключовите теми ще бъде интеграцията и свързаността на Западните Балкани. „Ролята на националните парламенти е съществена в интеграционния процес, затова се надявам в заключенията от срещата да се обединим около позиции, които ще звучат по-позитивно за партньорите ни“, допълни Кристиан Вигенин.

Председателят на КЕВКЕФ отправи покана към Комисията по европейска интеграция на Скупщината на Черна гора да посети България през втората половина на годината, като предложи тогава да бъде подписано и споразумение за сътрудничество между двете комисии.

С парламентарната група за приятелство с България, ръководена от Тарзан Милошевич, бяха обсъдени двустранните отношения, като и двете страни отбелязаха факта, че политическите връзки са отлични и много интензивни, но е необходимо да бъдат развити и в сферата на икономиката, търговията, туризма и енергетиката.

В делегацията на КЕВКЕФ са също заместник-председателят на комисията Имрен Мехмедова, както и членовете Миглена Александрова и Полина Цанкова-Христова.

Source: Новини на Народно събрание