Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Инспектората за спешни случаи Доброгеа

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов проведе работна среща с държавния секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния Нуку Марин
21.05.2018
Парламентът прие промени в КСО за повишаване на мобилността на работниците в ЕС
23.05.2018

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Инспектората за спешни случаи Доброгеа

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Инспектората за спешни случаи Доброгеа, окръг Констанца. Там те се срещнаха с държавния секретар за извънредни ситуации Раед Арафат. Българската делегация е на работно посещение в северната ни съседка по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния.
Домакините разказаха на своите гости от България какви мерки са предприели за повишаването на ефективността на реакцията при извънредни ситуации. Те показаха техниката, с която разполагат пожарните в румънските окръзи за спасителни операции при земетресения, наводнения и други бедствия.
Бяха обсъдени и трансграничните проекти в сектора, реализирани между двете държави. В рамките на работното посещение на българската делегация стана ясно, че съществуват планове за обмен на експертиза и съвместни обучения между медиците за реакция. Бе направена и демонстрация по спасяване и гасене на пожар.
Държавният секретар за извънредни ситуации Раед Арафат обясни, че Румъния има департамент за кризисни и извънредни ситуации в рамките на вътрешното министерство. „Той отговаря за медицинските и немедицинските случаи, като тази интегрирана система ни позволява да имаме една обща визия за развитието на сектора“, допълни той.
На свой ред Цветан Цветанов изтъкна професионализма на румънските си колеги и им благодари за демонстрацията. „Няма по-ценно нещо от човешкия живот и затова ви поздравявам за благородната кауза, която се е превърнала и във ваша работа“, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Source: Новини на Народно събрание