Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с българската общност в Истанбул

Поставяйки си цел да бъде световен лидер в производството на енергия от възобновяеми източници, ЕС е избрал правилната посока, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред участниците в срещата на председателите на комисиите по енергетика на страните от ЕС в София
14.05.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран
18.05.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с българската общност в Истанбул

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с българската общност в Истанбул. Цвета Караянчева е в Турция за участие в срещата на председателите на парламентите на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Тя е по повод 25-ата годишнина от учредяването на Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Председателят на Народното събрание обсъди с представителите на българската общност възможностите за по-активна политика на страната ни, насочена към нашите сънародници зад граница. Радвам се, че през последните години, благодарение и на добрата работа на Генералното консулство, все повече са кандидатите за българско гражданство, отбеляза Цвета Караянчева. Тя поздрави работещите в създаденото през 2015 г. българско неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ за усилията, които полагат за съхраняване на нашия език и култура. Имаме нужда от повече подобни инициативи, подчерта председателят на Народното събрание. Щастлива съм, че неделното училище се превърна в събирателен център за общността, допълни Цвета Караянчева по време на срещата.

Председателят на Народното събрание посети Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул, която е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. През 2011 г. започна еставрацията на църквата, която завърши в началото на 2018 г. Председателят на българския парламент разговаря с главния архитект на проекта по реставрацията Фикрийе Булунмаз.

В Истанбул е и ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество и вицепрезидент на ПАЧИС Петър Кънев.

Source: Новини на Народно събрание