Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в заседанието на председателите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Поставяйки си цел да бъде световен лидер в производството на енергия от възобновяеми източници, ЕС е избрал правилната посока, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред участниците в срещата на председателите на комисиите по енергетика на страните от ЕС в София
14.05.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран
18.05.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в заседанието на председателите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

През изминалите години Парламентарната асамблея за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС) успя да отговори в голяма степен на очакванията на своите основатели и се превърна във важен канал за комуникации между страните от региона, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на заседанието на председателите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Срещата на върха в Истанбул е по повод 25-ата годишнина от учредяването на ПАЧИС.

Преди четвърт век, на същото това място, представители на девет държави-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество се събраха и подписаха документите за създаването на нашата Асамблея, припомни Цвета Караянчева. Тя подчерта, че днес организацията включва парламентаристи от дванадесет страни, обединени от общото желание да работят за подобряването на стабилността и икономическото благосъстояние на региона и неговите граждани.

Нашата Асамблея е институция с важно значение за осигуряването на политическа рамка за гарантиране на общите приоритети за устойчиво развитие на региона и за неговата енергийна и транспортна сигурност, заяви Цвета Караянчева. Според нея постигнатите резултати са забележителни, но и задължаващи. Налага се да бъдат открити нови пътища за посрещане на предизвикателствата, които съвременния сложен и многообразен живот поставя пред страните от региона, добави Цвета Караянчева.

Перспективите за развитие на Черноморското икономическо сътрудничество са тясно свързани с европейските интеграционни процеси, подчерта още председателят на Народното събрание. За да отговорим на повечето от предизвикателствата в региона, е необходимо да имаме по-голямо присъствие на Европа в Черноморския регион, както и повече теми от програмата на Черноморския регион да бъдат включени в европейския дневен ред, добави Цвета Караянчева.

По повод 25-ата годишнина от учредяването на Асамблеята председателят на Народното събрание беше наградена с почетен медал на ПАЧИС. Прието беше изявление на председателите на парламентите, посветено на годишнината.

В заседанието участва и ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество и вицепрезидент на ПАЧИС Петър Кънев. Българските участници бяха посрещнати от председателя на Великото национално събрание на Турция Исмаил Кахраман.

Source: Новини на Народно събрание