През 2018 г. очакваме да видим резултатите от регионалното сътрудничество в областта на енергийната инфраструктура, заяви на срещата на председателите на комисиите по енергетика на ЕС Катарина Сиков – Магни отГенерална дирекция „Енергетика“ на ЕК

С урок за професията инженер-технолог в София започна изпълнението на Програма за кариерно ориентиране на учениците, инициирана от председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова
11.05.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в заседанието на председателите на парламенти на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
16.05.2018

През 2018 г. очакваме да видим резултатите от регионалното сътрудничество в областта на енергийната инфраструктура, заяви на срещата на председателите на комисиите по енергетика на ЕС Катарина Сиков – Магни отГенерална дирекция „Енергетика“ на ЕК

През 2018 г. очакваме да видим резултатите от регионалното сътрудничество в областта на енергийната инфраструктура за сигурност на доставките в Югоизточна Европа. Това заяви ръководителят на отдел за мрежи и регионални инициативи на Генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия Катарина Сиков – Магни пред участниците в срещата на председателите на комисиите по енергетика на парламентите на страните от Европейския съюз в София. Тя добави, че енергийната инфраструктура ще бъде и сред темите, които ще обсъди предстоящата среща на високо равнище, посветена на Западните Балкани, която Българското председателство на Съвета на ЕС инициира.
Работата по приоритетите на регионалното сътрудничество в областта на енергийната инфраструктура за сигурност на доставките в Югоизточна Европа започна преди три години и сега е подходящ момент да се направи равносметка на постигнатото, отбеляза Катарина Сиков – Магни. Тя подчерта, че все още в значителна степен сме зависими от един източник на природен газ, което води и до по-високи цени за потребителя. Ако този регион има достъп до природен газ на цени, сравними с тези в Западна Европа, ще можем да пестим по 4 милиарда евро годишно от сметките за природен газ, добавиКатарина Сиков – Магни.
Ръководителят на отдел за мрежи и регионални инициативи на Генерална дирекция „Енергетика“ към ЕК припомни, че сътрудничеството в областта на енергийната инфраструктура е започнало през 2015 г. и усилията са насочени най-вече към диверсификация на източниците на природен газ. Бяха определени 7 приоритетни проекта, които да бъдат изпълнени в региона, три от които ще отворят Южния газов коридор и ще помогнат за доставка на природен газ от Азербайджан, вече са в напреднала фаза, посочи Катарина Сиков – Магни. Очаква се през следващите месеци този коридор да бъде открит, добави тя. По думите й видими успехи има и в изграждането на коридора, който свързва България, Румъния, Унгария и Австрия.
Пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ ще зададе необходимата рамка, по която Европа ще ръководи бързия преход към чиста енергия, отбеляза Катарина Сиков – Магни. Благодарни сме на Българското председателство за това, че по много от законодателните предложения се работи усилено, заяви тя.
Депутатът от Европейския парламент и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) Владимир Уручев посочи, че ЕС е най-големият вносител на енергия в света. Доставките на газ са една трета от целия европейски газов внос, а за няколко държави-членки Русия е основен източник на газ, подчерта той. Тази зависимост е съществена, а следователно всяко международно развитие може да повлияе върху сигурността на доставките, добави евродепутатът. По думите му тези предизвикателства са довели до единен отговор на ЕС, който прие стратегия и действия за създаване на Европейски енергиен съюз.
Владимир Уручев отбеляза, че в Европа трябва да се извърши нов революционен енергиен преход, при който постепенно да се изключат като източници изкопаемите горива. Новият двигател ще бъде задвижван от електричество, произведено по чист начин, посочи той. Според Владимир Уручев има две основни предизвикателства за реализирането на този преход – създаването на единен елекро-енергиен  пазар, който изисква добре интегрирана трансевропейска мрежа и политическата рамка за трансевропейските мрежи. От 173 проекта, включени в списъка на проектите от общ интерес за ЕС, 106 са в областта на електроенергията, подчерта евродепутатът, който направи основно изказване по първата сесия на форума – „Енергийна инфраструктура и сигурност на доставките”.

Source: Новини на Народно събрание