Съвместно изявление за сътрудничество подписаха председателите на комисиите по външна политика на Народното събрание и на грузинския парламент Джема Грозданова и София Кацарава

Близо 30 портретни и художествени фотографии от събития, военни ритуали и церемонии представя изложбата "Хиляди лица – една армия", която гостува в Народното събрание
03.05.2018
Цвета Караянчева в Златоград: Нека бъдем горди, защото България е древна, силна и красива
05.05.2018

Съвместно изявление за сътрудничество подписаха председателите на комисиите по външна политика на Народното събрание и на грузинския парламент Джема Грозданова и София Кацарава

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, е на посещение в Грузия. Визитата е по покана на председателя на Комисията по външни отношения на парламента на Грузия София Кацарава. В състава на българската делегация са заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, заместник-председателят на Комисията по външна политика Красимир Богданов, председателят и заместник-председателят на групата за приятелство България – Грузия Кристина Сидорова и Десислава Атанасова, както и народният представител от Комисията по външна политика Валери Жаблянов.
Посещението на българската парламентарна делегация започна със среща със заместник-министър председателя и министър на външните работи Михеил Джанелидзе. „България като председател на Съвета на ЕС подкрепя изцяло европейската и евроатлантическа интеграция на Грузия и ще продължи да работи за развитието на темата за Източното партньорство в рамките на ЕС”, заяви председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. Тя приветства реформите, извършени от Грузия през последните години, които допринесоха за влизане в сила на Споразумението за асоцииране с ЕС, установяване на всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Грузия, либерализиране на визите за грузински граждани, както и присъединяването на Грузия към европейската енергийна общност.
Българската парламентарна делегация разговаря с председателя на грузинския парламент Иракли Кобахидзе. На срещата бе отбелязано, че 26 години от установяването на дипломатически отношения между България и Грузия представляват стабилна основа за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери.
Участниците в срещите подчертаха, че е от особено значение България и Грузия да работят активно за използване в пълна степен на потенциала за свързаност на Черноморския регион чрез задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката и туризма и изпълнение на съвместни проекти.
В рамките на посещението на българската парламентарна делегация в Грузия бе подписано съвместно изявление между председателя на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова и председателя на Комисията по външни отношения София Кацарава. Документът отразява готовността на двете парламентарни комисии да си сътрудничат за насърчаване на европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия като обща стратегическа цел на регионално и европейско ниво. С изявлението се потвърждава намерението за задълбочаване на отношенията в области от общ интерес, в това число за засилване на връзките в областта на политиката, икономиката, образованието, науката и междуличностните контакти.

Source: Новини на Народно събрание