Възможностите за укрепване и развитие на парламентарното сътрудничество бяха основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със заместник-председателя на парламента на Виетнам Уонг Чу Лиу

Фотодокументалната изложба „Самолетостроенето в Казанлък“, която беше открита в Народното събрание, представя историята и достиженията на българското самолетостроене
24.04.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложбата „Свидетели: памет за концлагера в „Белене”, която гостува в Народното събрание по повод 69-та годишнина от деня, в който е създаден лагера
26.04.2018

Възможностите за укрепване и развитие на парламентарното сътрудничество бяха основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със заместник-председателя на парламента на Виетнам Уонг Чу Лиу

Възможностите за укрепване и развитие на парламентарното сътрудничество обсъди председателят на Народното събрание Цвета Караянчева със заместник-председателя на парламента на Виетнам Уонг Чу Лиу. Делегация, водена от заместник-председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам, е на посещение в България.
Отношенията между България и Виетнам са традиционно добри и желанието на страната ни е да продължим да ги развиваме и обогатяваме, подчерта Цвета Караянчева. Особена роля за това могат да играят законодателните институции на двете страни и най-вече групите за приятелство, които са създадени в двата парламента, уточни тя.
Заместник-председателят на Националното събрание на Виетнам Уонг Чу Лиу отбеляза, че връзките между Виетнам и България имат богата история и традиции и добави, че България е сред първите 10 държави, които са установили дипломатически отношения с Виетнам.
Уонг Чу Лиу изрази задоволство от развитието на политическите, икономическите, търговските и културните отношения между България и Виетнам. Той отбеляза обаче, че през 2017 г. има спад на търговския стокообмен между двете страни, а България заема едва 59-то място сред чуждестранните инвеститори във Виетнам. По думите на Уонг Чу Лиу има неизползван потенциал за развитие на сътрудничество в областите на земеделието, преработвателната промишленост и фармацията.
Председателят на Народното събрание информира госта за работата на България като страна-председател на Съвета на ЕС. Това е огромна отговорност за нас и изисква да бъде извършена много работа, подчерта Цвета Караянчева. Като председател на Съвета на ЕС България може да съдейства за подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам, отбеляза заместник-председателят на Националното събрание на Виетнам.
На разговора беше отбелязано, че съществуват перспективи за обмен на опит и ползотворно сътрудничество в областта на законодателството, свързано със стопанското развитие, съдебната и административната реформи, както и в борбата с корупцията. Административната реформа е труден и дълъг процес, подчерта Цвета Караянчева.
По-рано виетнамските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание. След това те разговаряха с председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.
На 27 април 2018 г. гостите ще имат срещи с председателя на Групата за приятелство България – Виетнам в 44-ото Народно събрание Валери Жаблянов, със заместник-председателя на парламента Емил Христов, с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Source: Новини на Народно събрание