Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Националния съвет на Република Австрия Волфганг Соботка

Народното събрание изслуша министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова за постигнатото през първата половина на председателството
19.04.2018
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани със сезонните работници и служителите на МВР
24.04.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Националния съвет на Република Австрия Волфганг Соботка

Българското председателство на Съвета на ЕС протича изключително успешно, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която се срещна с председателя на Националния съвет на Република Австрия Волфганг Соботка в рамките на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС в Талин, Естония.
Цвета Караянчева запозна австрийския си колега с приоритетната за Българското председателство тема за Западните Балкани. Те са ключов приоритет и на австрийската външна политика, стана ясно по време на разговора. Европейската перспектива пред страните от този регион е изключително важна, както за тях, така и за стабилността на Европейския съюз, допълни Цвета Караянчева. По думите й в рамките на Българското председателство на правителствено и парламентарно ниво се провеждат редица срещи с представители на държавите от Западните Балкани, на които се обсъждат действията, които е необходимо да се извършат за напредък по пътя за присъединяването им към ЕС. България иска страните от региона да станат част от европейското семейство, но след като извършат всички необходими реформи, допълни още председателят на Народното събрание.
Цвета Караянчева увери Волфганг Соботка, че Австрия е много важен политически и икономически партньор на България. Отношенията между двете страни са приятелски и се развиват успешно, коментира председателят на Народното събрание.
България продължава взаимодействието си с Австрия в сферата на сигурността, особено предвид предизвикателствата, пред които е изправена Европа като – мигрантски поток, терористични заплахи, кибер сигурността.
Австрия е изключително важен инвеститор в България, припомни по време на срещата Цвета Караянчева, като посочи, че от 1996 до 2017 г. преките австрийски вложения са 5,9 милиарда евро.
Председателят на българския парламент благодари на австрийския си колега за експертната подкрепа в подготовката ни за присъединяване към Шенген.

Source: Новини на Народно събрание