Наша историческа отговорност е да работим последователно за единството на Европейския съюз, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в изказването си на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС в Талин

Народното събрание изслуша министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова за постигнатото през първата половина на председателството
19.04.2018
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани със сезонните работници и служителите на МВР
24.04.2018

Наша историческа отговорност е да работим последователно за единството на Европейския съюз, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в изказването си на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС в Талин

Наша историческа отговорност е да работим последователно за единството на Европейския съюз, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си по време на сесията на тема „Бъдещето на Европейския съюз” в рамките на Конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на ЕС, която се провежда в Талин, Естония.
Председателят на парламента отбеляза пред своите колеги от ЕС, че запазването на единството и защитата на общите ни интереси е единственият начин да се справим с множеството разнородни предизвикателства, сред които – сигурност, тероризъм, нестабилност на външните граници, миграция, кибератаки, климатичните промени, демографските и социални неравенства.
Необходимо е да отстояваме нашите европейски ценности и същевременно да бъдем отворени към промените, които носи динамичният глобален свят, добави Цвета Караянчева. По думите й европейските граждани изпитват тревога, губят доверие. Затова ние – политиците, ще получаваме доверие, само и единствено, ако ежедневно даваме примери, че институциите работят за хората, отбеляза още председателят на парламента.
Цвета Караянчева подчерта, че запазването и засилването на единството на Европейския съюз, включително в контекста на Брекзит, може да се осъществи чрез повече и по-дълбока интеграция. Според нея необходимо е процесът да продължи да се развива и чрез приобщаване на Западните Балкани на основата на потвърдената европейската перспектива на региона. Председателят на парламента заяви още, че без Западните Балкани европейската интеграция остава незавършен проект, а перспективата за членство в ЕС продължава да бъде мощен стимул за онези, които искат да изградят мир, свобода, просперитет и демокрация.
В непосредственото ни съседство както в източното, така и в южното му измерение, се наблюдават политическа нестабилност и сериозни предизвикателства в областта на сигурността, отбеляза Цвета Караянчева. Тя допълни, че защитата на външните граници на ЕС е една от най-важните задачи и ЕС трябва да подкрепи своите държави-членки, засегнати в най-висока степен от проблемите на миграцията.
Председателят на Народното събрание заяви, че първото Българско председателство на Съвета на ЕС е отворено за гражданите и въплъщава идеята на нашето мото – „Съединението прави силата“.

Source: Новини на Народно събрание