България подкрепя Косово за визовата либерализация, но за постигането на тази цел е необходимо да бъдат изпълнени всички условия, определени от ЕС, заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова на среща с министъра на външните работи на Косово Беджет Пацоли

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещнаха с делегация на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония
18.04.2018
Председателят на Народното събрание разговаря с председателя на Камарата на депутатите на Чешката република Радек Вондрачек
23.04.2018

България подкрепя Косово за визовата либерализация, но за постигането на тази цел е необходимо да бъдат изпълнени всички условия, определени от ЕС, заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова на среща с министъра на външните работи на Косово Беджет Пацоли

България подкрепя Косово за визовата либерализация, но за постигането на тази цел е необходимо да бъдат изпълнени всички условия, определени от ЕС, заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова на среща с първия заместник министър-председател и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли.
За краткия период от обявяване на независимостта на Косово е извършена много съществена работа, но е важно постигнатото модерно законодателство да бъде прилагано, отбеляза на срещата Джема Грозданова. Тя подчерта, че Косово трябва да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията.
Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание информира госта, че тази сутрин Народното събрание изслуша министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова за постигнатото в рамките на изминалите три месеца. България отделя особено внимание на срещата на върха ЕС-Западни Балкани през май в София. Очаква се в нея да участват да представители на държавите-членки на най-високо правителствено ниво, отбеляза Джема Грозданова. Тя подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е основен приоритет на Българското председателство и открои като важен политически знак, че Европейската комисия през февруари е посочила Косово и Босна и Херцеговина поотделно.
Очакваме темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани да остане в дневния ред на ЕС и работата по нея да продължи и по време на председателствата на Австрия и Румъния, добави председателят на Комисията по външна политика.
Косово желае да развива традиционно приятелските отношения между народите на двете държави, подчерта първият заместник министър-председател и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли. Той посочи, че България е сред първите места на страните приятели на Косово. Гостът информира Джема Грозданова за вътрешнополитическата обстановка в Косово и основните приоритети в работата на неговото министерство. Осъзнаваме необходимостта Косово да изпълни така изискванията на ЕС, че те да бъдат приети от европейските институции, заяви Беджет Пацоли.
Първият заместник министър-председател Косово Беджет Пацоли изрази надежда до края на 2018 г. да приключат преговорите между Сърбия и Косово в рамките на Диалога Белград-Прищина. Това ще доведе до признаване на Косово от Сърбия, което ще премахне едно от основните препятствия за европейския път на Косово, подчерта той.
Джема Грозданова изрази удовлетворение от ратифицирането на споразумението за демаркация на границата между Косово и Черна гора. Тя подчерта, че за Косово е важно да бъде запазен вътрешнополитическият консенсус за европейската политика.

Source: Новини на Народно събрание