Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещнаха с делегация на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония

Първото заседание от новата сесия на Народното събрание започна с химните на България и на Европейския съюз.
17.04.2018
България подкрепя Косово за визовата либерализация, но за постигането на тази цел е необходимо да бъдат изпълнени всички условия, определени от ЕС, заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова на среща с министъра на външните работи на Косово Беджет Пацоли
19.04.2018

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещнаха с делегация на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещнаха с делегация на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония, водена от нейния председател Артан Груби. По време на разговора бяха обсъдени потенциалните възможности за по-задълбочено парламентарно сътрудничество, европейската интеграция на Западните Балкани, както и реализацията на инфраструктурни проекти с важно локално и регионално значение.
Ние започваме нов етап в отношенията си, отбеляза заместник-председателят на парламента Емил Христов и допълни, че страната ни държи Македония да се развива и да има достъп до всичко онова, което Европейският съюз предлага като възможности. Той подчерта, че България има огромното желание да бъде от полза на Македония по пътя й към пълноправно членство в НАТО и ЕС. Само съвместната работа може да доведе до успехи в нашия регион, не може и не бива повече да се делим, заяви Емил Христов.
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова сподели, че в българския парламент има пълен консенсус по отношение на европейското бъдеще на Западните Балкани. Вярваме, че формирането на този приоритет е правилен избор, добави тя. Според Джема Грозданова всяка страна трябва да получи съответните препоръки и дори критики, но с предвидимост какво ще се случи в бъдеще. Ние много подкрепяхме Черна гора за членството й в НАТО, същото с експертиза и опит ще направим и за Македония, заяви тя.
Председателят на Комисията по европейските въпроси на Събранието на Република Македония Артан Груби благодари за подкрепата и отчете, че е настъпила нова ера в добросъседското приятелство между София и Скопие. По думите му акцентът на Българското председателство на Съвета на ЕС по отношение на интеграцията на Западните Балкани е стратегически и изключително съществен.
По време срещата македонските парламентаристи определиха България като външнополитически и дипломатически лидер на Балканите.

Source: Новини на Народно събрание