Външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович: Изключително сме удовлетворени от българското председателство

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов откри кръгла маса на тема „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще“
02.04.2018
От началото на мандата си 44-тото Народно събрание е приело 120 закона, 206 решения и две декларации
04.04.2018

Външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович: Изключително сме удовлетворени от българското председателство

Изключително сме удовлетворени от българското председателство на Съвета на ЕС, заяви министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
България постави в центъра на своето председателство европейската интеграция на Западните Балкани и това е изключително важно за Черна гора, подчерта външният министър. Той посочи, че страната му е отворила вече 30 преговорни глави и може да е готова за членство в ЕС преди 2025 г. Сърджан Дарманович даде висока оценка на парламентарното сътрудничество между двете страни. Вярвам, че България ще бъде много активна в европейския интерпарламентарен процес, отбеляза той.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че между парламентите на двете страни има добра комуникация. България и Черна гора са приятелски държави, между които няма нерешени въпроси, подчерта тя. Цвета Караянчева изрази готовността на страната ни като член на ЕС да помага на Черна гора, както по отношение на законодателството, така и с други инициативи. Тя отбеляза важността на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май 2018 г. Нашето желание е Западните Балкани да продължат да  бъдат приоритет и след българското председателство, заяви председателят на парламента. Цвета Караянчева отбеляза, че двете страни имат потенциал да развиват икономическите си отношения, като една от сферите от взаимен интерес е туризмът.

Source: Новини на Народно събрание