Българска парламентарна делегация посети Сърбия и изрази подкрепа за членството на страната в Евросъюза

Военно-патриотични и родолюбиви организации връчиха на парламентарните политически сили паметен знак „Шипка“ по повод 140 години от Освобождението на България
29.03.2018
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов откри кръгла маса на тема „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще“
02.04.2018

Българска парламентарна делегация посети Сърбия и изрази подкрепа за членството на страната в Евросъюза

Подкрепа за присъединяването на Република Сърбия към Европейския съюз изрази делегацията на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове по време на официалното си посещение в страната.

Делегацията, водена от председателя на комисията Кристиан Вигенин, се срещна с министъра за европейска интеграция Ядранка Йоксимович, с три парламентарни комисии – по европейска интеграция с председател Ненад Чанак, по външни работи с председател проф. Зарко Обрадович и по стабилизиране и асоциация с председател Владимир Орлич, както и с председателя на групата за приятелство с България в Народната скупщина Новица Тончев. В делегацията бяха включени заместник-председателите на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева и Петър Петров, както и членът на комисията Иван Иванов.

По време на срещите българските депутати подчертаха последователната работа на всички български институции за превръщането на Западните Балкани в приоритет на Европейския съюз – усилия, които бяха високо оценени от домакините. Предстоящата среща на върха за Западните Балкани в София трябва от една страна да изрази ясна политическа подкрепа за присъединяването им към ЕС, но също така да потвърди конкретни ангажименти за подобряване на свързаността в региона, включително с гаранции за финансиране на големи инфраструктурни проекти, подчерта по време на разговорите председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин. Той пое ангажимент да отправи препоръка към Европейската комисия новият Инструмент за предприсъединителна помощ (IPA III) за периода 2021 – 2027 г., чрез който се финансира подготовката за присъединяване към ЕС, да бъде изработен в координация със страните-кандидатки, за да бъде максимално гъвкав и лесен за използване.

Заместник-председателят на КЕВКЕФ Ивелина Василева отбеляза значението на провеждащия се дебат за бъдещето на Европейския съюз и за страните от Западните Балкани и обърна внимание, че на 2 май ще бъде представен проектът за следващата Многогодишна финансова рамка (7-годишният бюджет на ЕС), където конкретно финансово изражение трябва да намерят водещите европейски политики, включително по отношение на разширяването на ЕС.

Домакините запознаха българската делегация с напредъка на Република Сърбия и трудностите, които среща в подготовката си за членство. Най-сериозен е проблемът с Косово, особено в светлината на събитията и напрежението от последните дни. „В историята често страните от Югоизточна Европа са били противопоставяни една на друга. Но сега имаме шанс да отстояваме заедно своите интереси в рамките на Европейския съюз, защото само ЕС дава системен отговор на системните проблеми в региона“, подчерта Кристиан Вигенин, като припомни и мотото на Българското председателство „Съединението прави силата“.

По време на срещите беше поставен и въпросът за напредъка в работата с националните малцинства и в частност българското. Сръбската страна увери българските народни представители, че предстои приемането на законодателни промени, които ще решат кардинално проблема с учебниците на малцинствените езици – тема, която в миналото е била повод за загриженост от българска страна.

Извън официалната програма българските народни представители поднесоха цветя на паметната плоча на Васил Левски и Георги Сава Раковски в Белград.

В рамките на визитата си в Сърбия делегацията на КЕВКЕФ проведе среща с кмета на община Димитровград, на която бяха обсъдени възможностите за засилване на капацитета на общината за реализиране на проекти с европейски средства, включително със засилване на партньорството с български общини. На среща с представители на Българското национално малцинство в Димитровград, посветена на образованието на българки език и на медиите на български език, народните представители се запознаха в детайли с проблемите и се ангажираха да информират ресорните парламентарни комисии. Липсата на инвестиции, безработицата и ниските доходи водят до обезлюдяване на района, в тази връзка българските народни представители поеха ангажимент да проведат разговори с изпълнителната власт, за да се обсъдят всички възможности за стимулиране на родолюбивия български бизнес да инвестира в Димитровград и Босилеград.

Делегацията на КЕВКЕФ поднесе цветя на паметника на Васил Левски в центъра на Димитровград.
Source: Новини на Народно събрание