Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайови

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с арменския си колега Ара Баблоян в рамките на 138-ата Асамблея на Интерпарламентарния съюз в Женева
25.03.2018
Засилена роля в законодателния процес на европейско равнище поискаха националните парламенти в Брюксел
26.03.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайови

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович. Двамата разговаряха в рамките на 138-та Асамблея на Интерпарламентарния съюз, която се провежда в Женева.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза традиционно добрите отношения между двете страни и все по-задълбочаващото се секторно сътрудничество. На срещата бе отбелязано, че географската близост между България и Черна гора благоприятства развитието на активни икономически връзки. Според Цвета Караянчева за по-пълноценното използване на тази даденост е необходимо осигуряването на по-добра транспортна свързаност между двете държави. Има неизползвани възможности в туризма, хранително-вкусовата, металургичната, текстилната и мебелната промишленост, бе отбелязано на разговора.

Цвета Караянчева подчерта, че европейската перспектива на Западните Балкани е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Подкрепяме постигането на осезаем напредък по европейския път на отделните страни, основан на принципа на индивидуалните им постижения, допълни тя и изрази готовност да подпомагаме преговорния процес на Черна гора с парламентарна експертиза в областта на хармонизирането на законодателството.

Председателят на Народното събрание изрази задоволство от динамичното парламентарно сътрудничество. След нашата среща в София през декември миналата година, имаше изключително успешна визита на председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова в Подгорица, допълни Цвета Караянчева. Според нея активизираният парламентарен диалог дава основание, от гледна точка на европейската перспектива, да се обсъди провеждането на съвместно заседание на комисиите по външна политика на двата парламента.

Source: Новини на Народно събрание