Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с президента на Словения Борут Пахор

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с арменския си колега Ара Баблоян в рамките на 138-ата Асамблея на Интерпарламентарния съюз в Женева
25.03.2018
Засилена роля в законодателния процес на европейско равнище поискаха националните парламенти в Брюксел
26.03.2018

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с президента на Словения Борут Пахор

Добрата работа на България като страна-председател на Съвета на ЕС и стъпките, които тя предприема за европейската перспектива на страните от Западните Балкани бяха основна тема на срещата на заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев с президента на Словения Борут Пахор. В разговора участва и председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова.

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев благодари за високата оценка, която словенският президент дава на България като страна-председател на Съвета на ЕС. Той подчерта, че в българския парламент позицията в подкрепа на усилията на страните от Западните Балкани за присъединяване към Съюза е единна.

Очакваме Албания и Македония да започнат преговори за присъединяване към ЕС до края на Българското председателство на Съвета на ЕС и се надяваме всички страни от региона да постигнат напредък в посока по-бързото изпълнение на критериите за членство, посочи председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Между България и Македония съществуват исторически и много близки връзки, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание в отговор на въпрос на словенския президент. Въпреки, че съществуват различия в прочита на някои исторически събития, България застава твърдо зад присъединяването на Македония към ЕС, подчерта Явор Нотев и като красноречиво доказателство за това посочи, че Народното събрание единодушно ратифицира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между нашите две страни.

Словенският президент прояви интерес какви са очакванията от предстоящата среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна. Явор Нотев подчерта, че оставането на Турция на масата на преговори за присъединяване към ЕС е по-добрият вариант за развитие на отношенията между Брюксел и Анкара. Срещата във Варна трябва да постигне сигурност и да потвърди ангажиментите на Турция пред ЕС, добави той.

Удовлетворени сме, че такава среща ще има и очакваме продължение на диалога ЕС – Турция, каза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Има проблеми, които бяха поставени на Европейския съвет, България като председател на Съвета на ЕС полага усилия те да бъдат обсъдени с всички заинтересовани страни, добави тя.

Предмет на разговора бяха и въпроси, свързани с мигрантската криза, с членството на България в Шенген и в еврозоната, с отношенията между България и Русия, както и отношенията ЕС – Русия и т.н. Явор Нотев посочи, че България е страна-членка на ЕС, но не трябва да пренебрегва възможностите за сътрудничество с Русия.

Откриването на първата директна въздушна линия между Любляна и София е предпоставка за увеличаване на икономическото сътрудничество и преките контакти между гражданите на двете страни беше подчертано по време на срещата.

Source: Новини на Народно събрание