Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на парламента на Република Турция Исмаил Кахраман

Възможностите за задълбочаване и активизиране отношенията между България и Алжир бяха основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с алжирския външен министър Абделкадер Месахел
23.03.2018
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, участва в 138-ата асамблея на Интерпарламентарния съюз
25.03.2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на парламента на Република Турция Исмаил Кахраман

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на парламента на Република Турция Исмаил Кахраман. Двамата разговаряха в рамките на 138-ата Асамблея на Интерпарламентарния съюз, която се провежда в Женева.

Турция е съседна на България страна, съюзник в НАТО и приоритетен за нас партньор в редица области, заяви председателят на парламента. Сред сферите на сътрудничество тя посочи миграцията и борбата с тероризма, енергетиката, земеделието, животновъдството и търговията. Стабилните и устойчиви отношения между нас се основават на принципите на добросъседството и взаимното уважение, подчерта Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че страната ни дава висока оценка на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Република Турция през януари 2018 г. и откриването на ремонтираната българска църква „Свети Стефан“ в Истанбул. Така България и Турция отправиха позитивно послание за религиозната толерантност, подчерта Цвета Караянчева.

Тя поздрави турския си колега за усилията на Турция за справяне с миграционния поток и посочи положителния ефект от Споразуменията ЕС и Турция по миграцията, довели до реално намаляване на броя на нелегалните емигранти, влизащи в ЕС. Отдаваме важно значение на тристранния българо-гръцки-турски Център за полицейско и митническо сътрудничество, каза още Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание подчерта, че между парламентите на двете страни има добро ниво на сътрудничество. На разговора беше отбелязано, че съществува значителен потенциал за по-нататъшно развитие на търговско-икономическите отношения.

Цвета Караянчева заяви, че очаква на подговяната лидерска среща във Варна между Турция и ръководствата на водещите институции на ЕС да бъдат обсъдени важни за страните въпроси.

Source: Новини на Народно събрание