Председателят на парламента Цвета Караянчева към жителите на Велико Търново: Всички вие сте строителите на съвременна България – силна, преуспяваща и уважавана

България и Македония желаят да използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството си, е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски
21.03.2018
В Народното събрание бяха връчени годишните награди на фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“
23.03.2018

Председателят на парламента Цвета Караянчева към жителите на Велико Търново: Всички вие сте строителите на съвременна България – силна, преуспяваща и уважавана

Всички вие сте строителите на съвременна България – силна, преуспяваща и уважавана – с почитта си към дедите ни, с енергията си за съзидание и с предприемчивостта си. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към жителите на Велико Търново по повод празника на града.

Много са знаменателните събития, които правят Велико Търново град-светиня, подчерта още председателят на парламента в словото си във Велико Търново на празничния ритуал по издигане на знамената. Тук всеки камък е история, а мостовете, които свързват славното ни минало с настоящето и бъдещето, са здрави и монолитни като крепостните стени на Царевец, допълни Цвета Караянчева.

Днес отбелязваме празника на старопрестолния град – денят, в който през 1230 г. цар Иван Асен Втори разгромява войските на Теодор Комнин при Клокотница, а според църковния календар е и денят, в който почитаме Свети 40 мъченици, заяви Цвета Караянчева. Този двоен празник ни напомня, че българската военна мощ и силата на православната вяра винаги са вървели ръка за ръка, подчертя тя и допълни, че те са направлявали народа ни в годините на възход и са били негова опора във времена на покруса. Докато пазите българщината, няма да бъде претопено онова що всеки от нас „люби, тачи и милее“, допълни още тя в словото си.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия в църквата „Свети 40 мъченици“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

В тържествата участват председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати от Великотърновския избирателен район, представители на институции и много граждани.

Стотици хора се включиха в празничното шествие с портретите на благодетелите от църквата „Св. 40 мъченици“ до центъра на града.
Шествието беше водено от децата от Неделното училище „Св. Никола“, военният духов оркестър към НВУ „Васил Левски“, ученици и общественици.

Цвета Караянчева присъства и на тържествена сесия на Великотърновския общински съвет.

Source: Новини на Народно събрание