Осиновител на дете до петгодишна възраст да е с право на отпуск от 365 от деня на осиновяването, реши парламентът с приетите промени в Кодекса на труда

България и Македония желаят да използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството си, е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски
21.03.2018
В Народното събрание бяха връчени годишните награди на фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“
23.03.2018

Осиновител на дете до петгодишна възраст да е с право на отпуск от 365 от деня на осиновяването, реши парламентът с приетите промени в Кодекса на труда

Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това реши окончателно парламентът приетите промени в Кодекса на труда.

Депутатите спориха по отхвърленото в крайна сметка предложение на левицата осиновителите на дете над 5-годишна възраст също да могат да ползват отпуск в периода до изтичане на една година от осиновяването в размер на 90 дни. Мотивът е детето да има време за адаптация.

Хасан Адемов, председател на социалната комисия, посочи, че общият брой за миналата година на осиновените деца е 578, по възрастови групи – от 0 до 3 години – 473, от 3 до 5 години – 55, между 5 и 10 години са 45 деца, а над 10 години над 5 деца. Мотивацията за осиновяване е осъзната, планирана и далеч не е свързана с ползването на отпуск, обясни той. По думите му, ако бъде приет отпуск от 90 дни, биологичните родители няма да могат да ползват допълнителните дни за разлика от семействата, осиновили дете от приемни семейства. Така една група осигурени ще се противопостави на други осигурени, коментира Адемов.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова разясни, че възрастовата граница е неслучайно избрана, защото до 5 години детето задължително трябва да ходи на детска градина, това е крехка възраст и родителите или осиновителите трябва да са близо до него. В същото време се изравняват правата на родители и на осиновители по отношение на платения отпуск за отглеждане на дете.

Парламентът гласува също със съгласието на майката, след навършване на 6-месечна възраст на детето, бащата да може да ползва вместо нея отпуск. Когато той е неизвестен, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката. Когато бащата е починал, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата. Промените влизат в сила от 1 юли 2018 г.

Source: Новини на Народно събрание