Карикатури на Борис Димовски и герои на Николай Хайтов представя изложба в Народното събрание

България и Македония желаят да използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството си, е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски
21.03.2018
В Народното събрание бяха връчени годишните награди на фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“
23.03.2018

Карикатури на Борис Димовски и герои на Николай Хайтов представя изложба в Народното събрание

Карикатури на Борис Димовски и герои на Николай Хайтов представя изложба в Народното събрание. Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов откри експозицията, която е подготвена от наследниците на Борис Димовски и фондация „Памет”.
Пред присъстващите народни представители и гости на парламента Вежди Ражидов отбеляза, че Борис Димовски и Николай Хайтов, както и много други известни български творци, са били депутати в различни състави на Народното събрание. Това са големи и известни хора, които са допринесли много за българската държава, посочи той. Сред представените в изложбата скици на големия български художник могат да се видят лицата на представители на различни политически сили, на известни личности, както и на събития, които са провокирали твореца.
Синът на Николай Хайтов и председател на фондация „Памет” Здравец Хайтов благодари за възможността изложбата да бъде представена в Народното събрание. Не случайно направихме тази експозиция в годината, когато България е председател на Съвета на ЕС, защото тя е в подкрепа на „Пловдив 2019 – европейска столица на културата”, посочи той. За да имаме подкрепа за културата, трябва да имаме решение на Народното събрание за повишаване на бюджета за култура, подчерта Здравец Хайтов.
В изложбата са представени и част от рисунките на ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, участвали в конкурса за илюстрация на „Диви разкази” на Николай Хайтов по повод 95-ата годишнина от рождението на писателя.
Присъстващите на откриването на експозицията бяха поздравени с изпълнения на ансамбъл „Пирин” в навечерието на големия християнски празник Благовещение. Изпълнителите гостуваха в Народното събрание по покана на народния представител Даниела Савеклиева. Тя определи ансамбъла като пазител на българските традиции и посланик на фолклора от пиринския край не само в България, но и по света.

Source: Новини на Народно събрание