Съвместната група за парламентарен контрол на Европол прие процедурни правила за своята работа

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол
18.03.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде почетен патрон на 28-ия Варненски международен балетен конкурс
20.03.2018

Съвместната група за парламентарен контрол на Европол прие процедурни правила за своята работа

Процедурните правила за работа на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол бяха приети по време на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол). Съвместната група е единствена по рода си форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните законодателни институции.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов благодари на делегатите след приемането на процедурните правила и заяви, че така ще се гарантира пълна прозрачност каквато очаква всеки гражданин от европейските институции. По думите на Цветан Цветанов за сигурността на ЕС е важно да не оставяме „бели петна” на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакуум и създаване на зони за влияние на други фактори на геополитическата карта. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заяви, че регионът на Западните Балкани има и прагматично значение по отношение на борбата с контрабанда на стоки и наркотици, борбата с трафика на хора, превенция на радикализацията и работата по идентифицирането и организирането на завръщането на бойци, които са се сражавали на страната на Ислямска държава. По данни на Европол 800 са гражданите от страните от Балканите, които са се сражавали за Ислямска държава. Именно затова е важно да се осъществи необходимият контрол при управление на имиграционните потоци и контрола на границите, допълни Цветан Цветонов. По думите му това са само част от примерите в конкретните сфери, в които държавите от този регион могат да дадат своя принос към общата сигурност на континента.

Темата за Западните Балкани беше сред основните, които бяха обсъдени от делегатите по време на срещата. Заместник-изпълнителният директор на Европол Олдрих Мартину представи данни на агенцията за състоянието на престъпността в региона. Според Олдрих Мартину регионът на Западните Балкани заема ключово положение в Европа, като все още е дестинация за незаконно пренасяни стоки, престъпления срещу имуществото, наркотици и пренасяне на контрабандни стоки в други части на Балканите, а оттам и в страни от ЕС.

Source: Новини на Народно събрание