Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Парламентарните комисии по енергетика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на Енергийния съюз, Марош Шефчович
15.03.2018
Съвместната група за парламентарен контрол на Европол прие процедурни правила за своята работа
19.03.2018

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която приветства тази вечер участниците в Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Форумът, който ще бъде открит утре в НДК, е четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Негов домакин е Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание.

Парламентарният контрол ще даде на гражданите гаранция, че правата им ще бъдат защитени и ще има надеждни механизми те да бъдат информирани за работата в сектор сигурност и за дейността на Европол, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че това е единствената форма за надзор над функционирането на агенцията от Европейския парламент, съвместно с националните законодателни институции.

Като председател на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза колко важна за демократичните ни общества е контролната дейност на всеки един парламент. Тя посочи, че тази основна функция на законодателните институции пряко интересува европейските граждани – тези, които са ги избрали, и пред които те носят отговорност.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов приветства с добре дошли в София над 130 депутати от националните парламенти, които утре ще участват в заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Той благодари на председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес, с когото ще съпредседателстват форума, за положените усилия през последните месеци в търсене на възможности за постигане на политически консенсус по темата за правилата за парламентарен контрол и включването на темата за Западните Балкани в многогодишната програма за Европол 2019 – 2021 г. В края на изказването си Цветан Цветанов призова парламентаристите да се водят в работата си от консенсуса в името на Европа и преодоляването на новите предизвикателства пред Съюза.

Председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес благодари на българския парламент за отличната организация на форумите от парламентарното измерение на Българското председателство. Ако утре постигнем консенсус по правилата за парламентарен контрол на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент, това ще е исторически етап от работата на съвместната група и развитието на парламентарния контрол, посочи той. Европол се доказа като най-успешната европейска агенция и голямата заслуга за това е на дългогодишните усилия на директора й Роб Уейнрайт, на неговия екип и работещите в агенцията, за което ги поздравяваме, добави още Клод Мораес.

Основната ни задача утре ще е да приемем добри правила за парламентарен контрол, за да гарантираме на европейските граждани успешна борба с организираната престъпност и всички останали заплахи, подчерта още Мораес.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова парламентаристите и екипа на Европол да помагат на страните от Западните Балкани и тази задача да бъде заложена в следващата многогодишна програма на Европол 2019 – 2021 г. Тази подкрепа е от решаващо значение за борбата на страните в региона с организираната престъпност и тероризма, подчерта министър Радев. Той призова също за подкрепа от страна на Европол за страните, които са външни граници на ЕС. България се справя отлично с охраната на външната граница и това личи и в оценките на Фронтекс, но подкрепата от страна на Европол и за България, и за останалите страни, които пазят външните граници на Съюза, е от важно значение за успешното изпълнение на задачите по охрана на външните граници на ЕС, отбеляза още Валентин Радев.

Гостите на форума бяха поздравени с фолклорни изпълнения на ученици от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка“.

Source: Новини на Народно събрание