Представители на законодателната, изпълнителната и местната власт обсъдиха в Народното събрание възможностите за законодателни инициативи, свързани с функциите на общините по опазване на обществения ред и по управление на язовирите

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства в Шумен на концерта по повод 119-ата годишнина от рождението на Панчо Владигеров и 25-ата годишнина от основаването на фондация „Панчо Владигеров”
13.03.2018
Парламентарните комисии по енергетика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ по въпросите на Енергийния съюз, Марош Шефчович
15.03.2018

Представители на законодателната, изпълнителната и местната власт обсъдиха в Народното събрание възможностите за законодателни инициативи, свързани с функциите на общините по опазване на обществения ред и по управление на язовирите

Представители на законодателната, изпълнителната и местната власт обсъдиха в Народното събрание възможностите за законодателни инициативи, свързани с функциите на общините по опазване на обществения ред и по управление на язовирите. По инициатива на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в парламента се състоя работна среща-дискусия, в която участваха народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисията по околната среда и водите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която откри дискусията, подчерта, че проблемите на българските общини са основен ангажимент на законодателната институция. Тя отбеляза, че кметовете и администрацията на общините са тези, които са най-близо до хората и най-добре знаят проблемите на българските граждани.

Между 44-ото Народно събрание и НСОРБ има подписано споразумение за сътрудничество, припомни председателят на парламента и посочи, че една от основните му цели е приемането на качествено законодателство. Сигурна съм, че заедно ще продължим да работим за ефективно взаимодействие между законодателната и местната власт за приемане на добро законодателство в полза на българските граждани, добави Цвета Караянчева.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов подчерта, че заседанието е възможност парламентарните комисии и представителите на НСОРБ да обсъдят заедно теми, които са от изключително голямо значение за развитието на регионите и са свързани с предстоящи законодателни промени. Убеден съм, че днешната среща ще даде ясен и силен знак за институционалното взаимодействие и взаимната подкрепа, която трябва да дават институциите, за да се постигнат основните цели – да гарантираме сигурността, развитието и просперитета на българските общини, заяви Цветан Цветанов.

Със законодателни промени през 2011 г. се даде възможност 50 на сто от средствата от глоби за нарушаване на закона да се инвестират в изграждането на инфраструктура там, където има концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия, отбеляза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Можем да помогнем на общините като дадем възможност част от този процент да отива и за тях, защото знаем, че общината, респективно кметската администрация, може да бъде по-добър стопанин, добави Цветан Цветанов.

Председателят на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов подчерта, че от сдружението са поискали среща с народните представители по измененията, свързани с функциите на общините по опазване на обществения ред и по управление на язовирите, защото промените не търпят отлагане. Той уточни, че през годините НСОРБ винаги е имало добри контакти и ползотворна работа с парламента.

Ресурсът, който имат общините, не е достатъчен за управление и изпълнение на предписанията на държавните институции за стопанисване  на общинските язовири, посочи Даниел Панов. За нас е важно да се въведе класификация на язовирите и да се насочат средствата на местната власт за приоритетните ремонти, добави той.

Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева отбеляза, че темата за подпомагане на общините в дейностите по поддържането на хидротехническите съоръжения, които са тяхна собственост, е актуална и е свързана със защитата на населението, превенцията и добрата координация на всички институции. Общините срещат редица трудности и народните представители сме готови да дискутираме възможностите за усъвършенстване на законодателството и да подпомогнем съвместните действия, за да гарантираме сигурността, здравето, живота на нашите граждани, посочи тя.

Според председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов основното послание на дискусията е изразеното желание на Народното събрание да чуе гласа на общините и да реагира адекватно на проблемите, които те поставят. По думите му има обща воля на народните представители да участват в решаването на тези задачи. Реално е тези предложения да бъдат внесени от народните представители и да направим тези първи стъпки, които разбираме, че са най-важни за работата на общините, посочи Искрен Веселинов.

Source: Новини на Народно събрание