Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители участваха във възпоменателното честване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Пламен Георгиев бе избран за председател на новата антикорупционна комисия
08.03.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Карянчева откри десетите юбилейни Университетски зимни игри “Боровец 2018“
11.03.2018

Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители участваха във възпоменателното честване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха във възпоменателното честване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почитане на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот.

Домакини на церемонията, състояла се пред „Паметника на спасението“ до Народното събрание,  бяха Столична община и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви пред журналисти, че с днешната церемония отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи, когато и парламентаристи, и българската църква, и цялата българска общност, са се вдигнали като един, за да запазят своите сънародници. Този акт е достоен за уважение и преклонение, подчерта тя.

В честването участва делегация от Израел, в която влизат представители на всички големи огранизации и обединения на българските евреи. Почетният председател на делегацията Хари Зеслер заяви, че българските евреи са били част от българския народ и затова той се е вдигнал като един в тяхна защита. И днес се чувстваме така и правим всичко възможно да помогнем на България, да бъдем във връзка с нея и това ще продължи, подчерта Хари Зеслер.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар посочи, че сред спасителите на българските евреи има както известни за времето си личности, така и такива, чиито имена са почти непознати. Наш дълг е да помним всички тези достойни българи, които заставаха на страната на доброто и на живота, именно те отстояваха вековните български традиции на толерантност и взаимно разбирателство, допълни той.

На „Паметника на спасението“ председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители поднесоха венци и цветя.

Source: Новини на Народно събрание