Кандидатите за председател на новия антикорупционен орган представиха концепциите си в парламента

Днешната дата е забележителна за всички българи, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева на среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил
03.03.2018
Парламентът прие на второ четене текстове от новия Закон за мерките срещу изпирането на пари
07.03.2018

Кандидатите за председател на новия антикорупционен орган представиха концепциите си в парламента

Кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) – Пламен Георгиев и Николай Николов, представиха концепциите си по време на изслушване в парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Пламен Георгиев е номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти, а Николай Николов е предложен от БСП.
Пламен Георгиев е досегашен председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която стана основа на новия антикорупционен орган. Председателското място приемам като кауза, заяви той. Според него много важно е комисията да спазва принципите на законност, независимост, почтеност и прозрачност. Пламен Георгиев пое ангажимент за създаване на образец на сигнал, за да бъдат облекчени гражданите.
Николай Николов отбеляза, че е последователен привърженик на превенцията на корупцията. Част от превенцията са електронните търгове за обществените поръчки, както и софтуер, който да проверява големите обществени поръчки, посочи той. Николов декларира решителност всеки, който е престъпил антикорупционния режим, да понесе своята отговорност с пълната строгост на закона.
Предстои председателят на новия антикорупционен орган да бъде избран на заседание на Народното събрание.

Source: Новини на Народно събрание