Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по икономическа политика и туризъм се срещнаха с генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо

Възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и инфраструктурата бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева със сръбския президент Александър Вучич
23.02.2018
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов откри изложба „Епопея на незабравимите български опълченци“
28.02.2018

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по икономическа политика и туризъм се срещнаха с генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо

Ролята на Световната организация (СТО) като единствен форум, който обединява световните търговски нации и възможностите за развитие на търговията в отделните държави-членки обсъдиха на съвместна среща в Народното събрание генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по икономическа политика и туризъм.

В срещата взеха участие и членове на Обществения съвет към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

За мен е много важно да съм тук в София по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви Роберто Азеведо. Народните представители запознаха госта с желанието на България да се присъедини към Еврозоната. По думите на депутати страната ни е сред държавите-членки на Евросъюза с най-ниски данъчни ставки, което е допълнителна предпоставка за привличане на инвестиции. Роберто Азеведо заяви, че нивото на вътрешно данъчно облагане е суверенно решение. По отношение на присъединяването в Еврозоната генералният директор на СТО заяви личното си мнение, че страната ни е извършила необходимите реформи и имаме добра фискална политика.

В последвалата дискусия председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин информира Роберто Азеведо, че развитието на цифровата икономика е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Портфолиото на българския еврокомисар Мария Габриел е точно това, което е стимул България да реализира сериозен напредък в тази сфера, допълни той.

За нас като отворена икономика е важно да развиваме търговията, заяви заместник-председателят на комисията Ивелина Василева. Тя допълни, че освен цифровата икономика, зелената икономика също има своето бъдеще.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев отбеляза, че българската икономика е тясно свързана с тази на Европейския съюз, защото 70 на сто от експорта ни е към страните-членки на ЕС.

Генералният директор на Световната търговска организация покани парламентарна делегация да посети тяхната централа в Женева, където ще могат да се обсъдят въпроси за развитието на търговията.

Source: Новини на Народно събрание