Декларация, очертаваща възможностите на ЕС да се справи с предизвикателствата, пред които е изправен, приеха ръководителите на делегации на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана
16.02.2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествена заря-проверка в град Ловеч по повод 145-годишнината от гибелта на Васил Левски
18.02.2018

Декларация, очертаваща възможностите на ЕС да се справи с предизвикателствата, пред които е изправен, приеха ръководителите на делегации на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана

Декларация, очертаваща възможностите на ЕС да се справи с предизвикателствата, пред които е изправен, приеха ръководителите на делегации на парламентите на страните-членки на ЕС на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана. На 16 и 17 февруари 2018 г. Комисията по външна политика и Комисията по отбрана на Народното събрание бяха домакини на форума, който е второто събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. 
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова подчерта, че с приемането на заключителен документ се отправя ясно послание, че постигането на общ подход в областта на външната политика и гарантирането на сигурността на Съюза е възможно. 
С декларацията се потвърждава нуждата от стратегически фокус върху Западните Балкани и се приветства стратегията за разширяване на ЕС. Участниците във форума призоваха на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София да се препотвърди европейската перспектива на страните от Западните Балкани. 
Представителите на комисиите по външна политика и по отбрана на националните парламенти на държавите-членки на ЕС приветстват създаването на Постоянно структурирано сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. 
Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов посочи, че на форума е била проведена ползотворна и необходима дискусия, която разкрива стратегическата визия на парламентаристите за общата външна политика и политика на сигурност. Ние трябва да търсим и да намираме общи решения на общите ни проблеми, заяви той. Ясно показахме, че приоритетът на Българското председателство е да провежда активна политика към страните от Западните Балкани, подчерта ген. Константин Попов. Смятаме, че техните усилия за пълноправно членство в ЕС и НАТО заслужават нашата подкрепа, тяхното място в европейското семейство е запазено, отбеляза той. Единствено обаче от техния напредък в изпълнение на критериите за членство ще зависи кога ще заемат място в общия ни европейски дом, допълни председателят на Комисията по отбрана. ЕС предприема сериозни стъпки към засилване на своята политика и изграждане на отбранителния потенциал на Съюза чрез реализация на Глобалната стратегия, посочи ген. Константин Попов. Според него стратегическото партньорство с НАТО и сътрудничеството между ЕС и НАТО би следвало да е продължение на реализацията на Варшавската декларация. Вярвам, че конференцията постигна своите цели, тя осигури форум и рамка за обмен на информация и добри практики, каза в заключение председателят на Комисията по отбрана. 
Преди това в рамките на сесията „Състояние на Черноморския регион“ генералният секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Асаф Хаджиев посочи, че организацията му представлява уникална възможност за диалог между страните от региона. Черно море е мост между Европа и Азия, то свързва Европа с огромен пазар, Черно море е кръстопът, който може да осигури доставки на различни енергийни източници, има създадени и транспортни връзки, отбеляза той. Но не енергията и не транспорта, а хората с различни религии, националност и традиции, които живеят редом в района на Черно море, дават истинската стойност на този регион, добави Асаф Хаджиев. Генералният секретар на ПАЧИС подчерта, че страните от региона са подложени на риск и причина за това е, че докато в световен мащаб един на 110 души е бежанец, то в страните от Черноморския район на всеки 60 има по един бежанец, като в някои от тях това съотношение е един на всеки 9. Решението е в ръцете на международната общност, която трябва да положи общи усилия, за да се отговори на тази заплаха, подчерта Асаф Хаджиев. Той заяви, че и за вбъдеще ПАЧИС ще продължи да работи за това Черноморският регион не да разделя, а да обединява. 
Според Ивайло Калфин, специален съветник на еврокомисаря Гюнтер Йотингер и бивш министър на външните работи на България, не е в интерес на ЕС да пренебрегва Черноморския регион, защото той може да бъде голям ресурс, ако се използва правилно, за енергия, транспорт, комуникации. Ако искаме пряк път към изтока, той преминава през Черно море, допълни Ивайло Калфин. Сега ЕС има различни политики, които се препокриват и не са достатъчно ефективни, смята той. Нашият подход трябва да бъде включващ, да работим по въпроси, които са важни за нас – енергия, антитероризъм, транспорт, контакти между хората, посочи Ивайло Калфин. Това по думите му са въпроси, по които може да се намери обща платформа без да се изключва никой. Смятам, че това е начинът, по който трябва да формираме своите политики, подчерта той. Всички искаме стабилност, сигурност и мир в Черноморския регион, но проблемът е, че различните играчи може би виждат стабилността по различен начин, отбеляза още Ивайло Калфин. 
Всяко разширяване на Европейския съюз обогатява регионалната перспектива и регионалната гледна точка на съюза, заяви на форума изпълнителният директор на Европейската служба за външна дейност за Европа и Централна Азия Томас Майер-Хартинг. Инициативата Черноморска синергия дойде точно в момента, в който България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз, отбеляза той. Това е поредното доказателство, че всеки нов член на Съюза не само добавя своята уникална стойност, но и неговите съседи стават и съседи на всички страни-членки, коментира Томас Майер-Хартинг. 

Source: Новини на Народно събрание