Над 5500 граждани, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на парламента

Народното събрание ще отвори врати за посетители по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание
09.02.2018
Председателят на парламента Цвета Караянчева изрази искрени съболезнования по повод самолетната катастрофа с руски пътнически самолет край Москва
11.02.2018

Над 5500 граждани, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на парламента

Над 5500 граждани, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на парламента. Инициативата на законодателната институция е по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание.

В Народното събрание посетителите можеха да видят оригиналите на Търновската конституция, приета от Учредителното събрание на 16 април 1879 г., и на т.нар. Сребърна конституция – издадена през 1911 г. Гостите на институцията можеха да разгледат документалната изложба „Основите на българския парламентаризъм“, пленарната зала, както и постоянната експозиция, свързана с историята на Народното събрание.

Между 10 и 30 минути изчакваха желаещите да се снимат на мястото на председателя на Народното събрание и да докоснат звънеца, с който се откриват и закриват заседанията на парламента. Гражданите проявиха интерес към местата, които заемат в пленарната зала президентът, министър-председателят и членовете на Министерския съвет. Имаше и такива, които „провериха” как работи системата за гласуване, разговаряха помежду си на местата, на които обичайно стоят народните представители или „даваха” изявления за представителите на медиите.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посрещна най-нетърпеливите посетители, сред които бяха ученици от столичното 129-то училище „Антим І” и студенти по право. Той разговаря с младежите и изрази увереност, че те отново ще посетят законодателната институция.

Source: Новини на Народно събрание