Днешните млади хора са европейското поколение на България, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на дискусия, посветена на младежката визия за развитието на Европа

Готовност за задълбочаване на двустранното сътрудничество в редица сфери заявиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека
05.02.2018
Парламентът прие на второ четене законопроект за Европейската заповед за разследване
07.02.2018

Днешните млади хора са европейското поколение на България, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на дискусия, посветена на младежката визия за развитието на Европа

Днешните млади хора на България са връстници на процеса на подготовка и присъединяване на страната ни към Европейския съюз, това е европейското поколение на България, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя откри публична дискусия, посветена на младежката визия за развитието на Европа. Във форума, който е под егидата на парламента, участваха френски студенти и студенти от Нов български университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Организатори на дискусията, провела се в Аулата на Алма Матер, бяха Европейският институт и Националното представителство на студентските съвети.

Председателят на парламента отбеляза, че с този форум се полага началото на нова фаза в младежкия дебат за бъдещето на Европейския съюз. По думите й в диалога между поколенията европейското гражданство придобива истинското си значение като гаранция за развитието на Европа като пространство на просперитет за всички. Цвета Караянчева посочи, че вижданията и позициите на младите хора са изключително важни, защото те са бъдещите стопани на общия европейски дом.

Нашият опит показва, че България допринася за процеса на европейска интеграция преди всичко в онези сфери, в които постигнахме съгласие за реформи и инициативи във вътрешнополитически план, смята председателят на парламента. Българският национален интерес е в задълбочаване на процеса на европейската интеграция, заяви Цвета Караянчева. По колкото повече въпроси успеем да постигнем съгласие в открит и честен дебат, толкова по-активно е участието ни в изграждането и развитието на нашия общ европейски проект, допълни тя.

Председателят на Народното събрание посочи, че приоритетите на българското председателство отбелязват темите, по които българският и европейският дневен ред съвпадат и взаимно се допълват. Парламентарното измерение на това председателство отразява в най-висока степен онези основополагащи идеи за активна гражданска култура и политическо представителство, които в момента са обект на най-оживени дискусии, смята тя. Ние влагаме дълбок смисъл в девиза на българското председателство, който е изписан и на входа на Народното събрание – „Съединението прави силата“, защото знаем, че пътят към него преминава през дебат, основан на ценностите на свободата, равенството и солидарността, заяви Цвета Караянчева.

Председателят на парламента пожела ползотворна и динамична дискусия, постигане на съгласие около основни идеи и послания, които да се превърнат в част от процеса на развитие на нова Европа.

Младежите обсъждаха по време на форума значението и ролята на гражданското общество, необходимостта от независими медии, нови форми на гражданско участие, както и ролята на дигиталната трансформация и нашите фундаментални права.

Source: Новини на Народно събрание