Председателят на Народното събрание участва в тържественото честване на 140 години от Освобождението на Търговище

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Разград
28.01.2018
Портрети на известни българи представя в Народното събрание изложбата на художника от Бургас Георги Андонов
31.01.2018

Председателят на Народното събрание участва в тържественото честване на 140 години от Освобождението на Търговище

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържественото честване на 140 години от Освобождението на Търговище.

Тя присъства на ритуала по издигане на знамена на площад „Свобода“. Председателят на парламента се включи в шествието до Морената и в церемонията по поднасяне на цветя и венци в памет на загиналите за свободата на Търговище.

В ден като този, ние трябва да помним, че ако всеки паметник е разрушим от времето, то неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и който ги вдъхновява за подвиг, заяви в словото си председателят на Народното събрание. Затова по думите й такъв невидим паметник трябва да вдигнем в душите си за великата епопея на Освобождението, който да можем да предадем на тези, които ще дойдат и след нас. Тогава наистина ще сме изпълнили дълга си пред Майка България, допълни Цвета Караянчева.

Свободата е изстрадана от всички българи, платена с потоци българска и руска кръв, узаконена със силата на духа и оръжието, подчерта председателят на парламента. Длъжни сме да предадем магията на тази свобода на поколенията, за да я има България, добави още Цвета Караянчева. Председателят на парламента призова „да помним, че неразрушим е споменът, който живее в поколенията и ни вдъхновява“.

Длъжни сме знаем, че правото да сме свободни българи не идва даром и не е задължение, а велика и свещена привилегия и затова трябва не само да го изживеем, но и да го съхраним завинаги, заяви Цвета Караянчева. Длъжни сме да знаем, че сме частица от храбър народ-мъченик, че носим неговата памет, неговата национална идея и неговия национален устрем, добави тя.

Source: Новини на Народно събрание