Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана в Народното събрание

Парламентът проведе разисквания по проекта на решение за гласуване недоверие на Министерския съвет на Република България
23.01.2018
Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството, внесен от ПГ на "БСП за България"
25.01.2018

Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана в Народното събрание

Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка беше отбелязана за 11-ти пореден път в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави Комисията по здравеопазване, под чийто патронаж се провежда събитието. Аз като майка и като дъщеря призовавам всички да участват в тази кампания, заяви тя. Цвета Караянчева отбеляза, че няма нищо по-добро от профилактиката и превенцията в борбата с рака на маточната шийка и апелира към младите жени да се имунизират. Младият живот е най-ценен, допълни Цвета  Караянчева.

Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова отбеляза, че инициативата за 11-та поредна година обединява усилията в битката с това заболяване.  По думите й страната разполага с механизмите да се справи с рака на маточната шийка. България може да се похвали със своята програма за превенция, но е важно да напомним на всички, че трябва да се преглеждат, да слушат специалистите и да се имунизират момичетата в подходяща възраст, допълни д-р Дариткова.

До 26 януари 2018 г. в Народното събрание ще бъде разположен щанд с информация за методите за превенция на единственото предотвратимо до момента онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

Source: Новини на Народно събрание